• Carine Bex

YACONCAKE


Je vindt niet zo heel veel recepten met yacon erin. Wij eten het vaak rauw, maar doen het ook in soep, spaghettaus, of door de wokgroenten.

Maar nu heb ik een heerlijk recept voor een cake. Zonder boter en eieren!

Afgelopen week heb ik de yacon geoogst. Beschadigde knollen moet je snel gebruiken. Dus een goede reden om deze smeuïge cake te bakken.



Verwarm de oven voor op 175 graden.

Vet een brioche vorm (of andere bakvorm van middenformaat) in met plantaardige boter en bestuif met meel.


Droog mengen


Meng de volgende ingrediënten in een ruime kom:


200 gr volkoren meel

30 gr maïsmeel

100 gr suiker

3 eetlepels (gebroken) lijnzaad

1 eetlepel geraspte en gedroogde sinaasappelschil

1 theelepel baking soda

1 theelepel bakpoeder

1/2 theelepel zout



Schil en rasp een middelgrote yacon en meng met 1 eetlepel sinaasappelsap.

Voeg dit mengsel en 100 gr grof gehakte walnoten toe aan het droge mengsel.



Nat deeg


Voeg nu de volgende ingrediënten toe aan het mengsel en roer met een lepel zodat je een nat beslag krijgt.


80 ml ahornsiroop

80 ml zonnebloemolie

2 theelepels sinaasappel olie *

1 theelepel vanille-extract



Doe het beslag in de bakvorm en bak de cake 50-60 min op 175 graden tot het stevig aanvoelt. Controleer met een prikker of ie gaar is. Het blijft wel een vochtige cake. Maar er mag geen deeg meer aan de prikker plakken.


Laat 10 min afkoelen en dan kan je hem aansnijden.


Smakelijk!


Sinaasappel olie


Deze olie is makkelijk zelf te maken.

Boen een sinaasappel schoon. Schil hem heel dun zodat je geen wit aan de schil hebt zitten. Doe de schil, samen met 200 ml zonnebloemolie in een pannetje en verwarm het gedurende 10-15 min. Laat de olie zachtjes borrelen. Zeef de olie daarna en laat afkoelen. Giet de olie in een schoon en afsluitbaar flesje. Klaar voor gebruik!








153 keer bekeken
  • White Facebook Icon
  • White Pinterest Icon
  • White Instagram Icon

© 2020 by Moestuinkriebels.

Created by Britt Teunissen van Manen