top of page

YACONCAKE

  • Foto van schrijver: Carine Bex
    Carine Bex
  • 18 nov 2019
  • 2 minuten om te lezen

Je vindt niet zo heel veel recepten met yacon erin. Wij eten het vaak rauw, maar doen het ook in soep, spaghettaus, of door de wokgroenten.

Maar nu heb ik een heerlijk recept voor een cake. Zonder boter en eieren!

Afgelopen week heb ik de yacon geoogst. Beschadigde knollen moet je snel gebruiken. Dus een goede reden om deze smeuïge cake te bakken.


ree

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Vet een brioche vorm (of andere bakvorm van middenformaat) in met plantaardige boter en bestuif met meel.


Droog mengen


Meng de volgende ingrediënten in een ruime kom:


200 gr volkoren meel

30 gr maïsmeel

100 gr suiker

3 eetlepels (gebroken) lijnzaad

1 eetlepel geraspte en gedroogde sinaasappelschil

1 theelepel baking soda

1 theelepel bakpoeder

1/2 theelepel zout


ree

Schil en rasp een middelgrote yacon en meng met 1 eetlepel sinaasappelsap.

Voeg dit mengsel en 100 gr grof gehakte walnoten toe aan het droge mengsel.


ree

Nat deeg


Voeg nu de volgende ingrediënten toe aan het mengsel en roer met een lepel zodat je een nat beslag krijgt.


80 ml ahornsiroop

80 ml zonnebloemolie

2 theelepels sinaasappel olie *

1 theelepel vanille-extract


ree

Doe het beslag in de bakvorm en bak de cake 50-60 min op 175 graden tot het stevig aanvoelt. Controleer met een prikker of ie gaar is. Het blijft wel een vochtige cake. Maar er mag geen deeg meer aan de prikker plakken.

ree

Laat 10 min afkoelen en dan kan je hem aansnijden.

ree

Smakelijk!


Sinaasappel olie


Deze olie is makkelijk zelf te maken.

Boen een sinaasappel schoon. Schil hem heel dun zodat je geen wit aan de schil hebt zitten. Doe de schil, samen met 200 ml zonnebloemolie in een pannetje en verwarm het gedurende 10-15 min. Laat de olie zachtjes borrelen. Zeef de olie daarna en laat afkoelen. Giet de olie in een schoon en afsluitbaar flesje. Klaar voor gebruik!


ree

ree





Opmerkingen


  • White Facebook Icon
  • White Pinterest Icon
  • White Instagram Icon

© 2020 by Moestuinkriebels.

Created by Britt Teunissen van Manen

bottom of page