top of page
  • Foto van schrijverCarine Bex

DOCE DE GILA

Op een grote plantenmarkt trok een piepklein pompoenplantje mijn aandacht. Vijgenbladpompoen stond er op de plantensteker. Dat leek me wel leuk om eens uit te proberen. Niet wetende dat het geen traditionele pompoen was...

Van deze pompoenen maken ze in Portugal ‘doce de gila’, een soort jam.


Ingrediënten


Vijgenblad pompoen

Suiker

Schil van een citroen

Kaneelstokje

250 ml water

Snufje zout


Metaal


Vermijd metalen voorwerpen tijdens de bereiding. Ze beïnvloeden de smaak. Gebruik houten of plastic materialen.



Bereiding

Dag 1


Breek de pompoen in handzame stukken. Ik heb hem een paar keer op de grond laten vallen tot hij brak. Daarna heb ik hem op de rand van het aanrecht in kleinere stukken gebroken.

Haal de pitten eruit met je hand en trek de hardere, gelige zaadlijsten er ook uit. Daarna leg je de stukken in een flinke plastic teil met water. Spoel de stukken een paar keer om. Laat de teil nu 24u rusten.



Dag 2


Breng in een grote pan een flinke hoeveelheid water met een beetje zout aan de kook. Pas als het water kookt, mag je de pompoenstukken in de pan doen. Laat ze ongeveer drie kwartier koken, tot de pompoen gaar is.

Haal de stukken uit het water en laat ze wat afkoelen op een bord. Schraap nu, net als bij een spaghettipompoen, de slierten met een houten lepel van de schil. Laat deze goed uitlekken in een vergiet.

Met de bolle kant van een lepel kan je nog even extra drukken, zodat het meeste vocht eruit is.


Weeg de pompoenslierten. Neem ongeveer driekwart van deze hoeveelheid aan suiker.

Doe het water, de suiker, de citroenschil en het kaneelstokje in de pan en breng het aan de kook. Laat het

10-15 min pruttelen tot het stroperig wordt. Haal nu de schillen en het stokje uit de siroop en voeg de pompoen toe. Roer met een houten lepel zodat de slierten goed mengen met de siroop. Laat het nog even goed doorkoken en schep het dan in brandschone jampotten. Draai ze dicht en laat ze ondersteboven afkoelen.




1.008 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

YACONCAKE

bottom of page