top of page
  • Foto van schrijverCarine Bex

COURGETTE IN ZOETZUUREen paar jaar geleden had ik een overschot aan courgetten. De diepvries was al goed gevuld met een voorraadje voor soep en saus. En dan ga je op zoek naar andere manieren om je oogst te verwerken. Ik stuitte op een recept van courgette in zoetzuur. Dat leek me wel wat. Op mijn gemak wat recepten doorgelezen en overal het lekkerste uitgepikt. Het viel zo in de smaak, dat ik sindsdien extra courgetten plant om de voorraad ieder jaar weer aan te kunnen vullen.Wat heb je nodig?4 flinke courgetten

1l witte wijnazijn

500 ml water

300 g suiker

mosterdzaad

jeneverbessen

bananensjalot

kurkuma

schone glazen potten


Aan de slag


Was de courgette en snij hem in stukjes. Ik doe hem ook wel eens door de spiraalsnijder. Van die lange, dunne slierten, dat ziet er heel mooi uit in je pot.

Doe de azijn, het water en de suiker in een grote pan en verwarm tot de suiker opgelost is.Ondertussen doe je in de schone potten een paar stukken sjalot/ui, een paar jeneverbessen, wat mosterdzaad en een klein schepje kurkuma. Dit is mijn standaard receptje. Maar ik stop er ook wel eens een laurierblad bij, of wat roze peperbessen, of een rood pepertje, of een stukje knoflook.Als de suiker opgelost is, kiep je de stukjes courgette in de azijnoplossing en warm die een 5-tal minuten mee. Eigenlijk net zolang tot je de schil van de courgette ziet verkleuren. Doe dan de stukjes in de potten en vul aan met de azijn tot bijna aan de rand. Goed dichtdraaien en op zijn kop laten afkoelen.Na twee maanden is het klaar voor gebruik. Lekker bij oosterse gerechten, stampot, broodje gezond,....


Ook rauw
Het is ook mogelijk om de courgette rauw in de potjes te doen. Dat heb ik uitgeprobeerd met de courgetteslierten. Dan doe je alle ingrediënten in een schone pot en vul je de pot met de hete azijnoplossing. Dicht draaien en ook op zijn kop laten afkoelen.

Mijn voorkeur gaat naar het even meekoken in de azijn.Als jullie dit geproefd hebben, weet ik zeker dat jullie ook extra courgetten gaan planten. Zoek dan meteen een paar verschillende soorten uit. Dat maakt het extra leuk.


760 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

DOCE DE GILA

YACONCAKE

Comments


bottom of page