top of page
  • Foto van schrijverCarine Bex

TOMATENLIEFDE

Bijgewerkt op: 27 nov. 2023Als je in de wereld van de tomaat duikt, zie je al snel dat de variatie in kleuren, vormen en smaken eindeloos is. Het was bij mij liefde op het eerste gezicht.

Er zijn hier al heel wat soorten de revue gepasseerd.

Na een aantal jaren moestuinieren, begint mijn kistje met tomatenzaden aardig uit te puilen. Steeds zie ik weer andere mooie tomaten die ik nog aan mijn collectie toe wil voegen.Keuzestress


Het is ieder voorjaar een geschuif met zakjes. Die wel, die niet, deze mischien , die zowiezo en deze zeker! Om dan de volgende dag toch weer wat zakjes van de ene naar de andere stapel te verhuizen.

Een aantal favoriete soorten zaai ik ieder jaar opnieuw. Daarnaast wil ik altijd nog zoveel mogelijk nieuwe soorten uitproberen. Het moet uiteindelijk een mooie variatie worden in zowel kleur als vorm.

En wat de smaak betreft: hoe zoeter, hoe liever. Maar dat is natuurlijk een persoonlijke kwestie en voor iedereen anders.

Dit jaar zijn het ruim 80 verschillende soorten geworden.Alleen de Lucky tiger is op mysterieuze manier verdwenen.

Van iedere soort zaai ik vijf zaadjes, waarvan uiteindelijk maximaal drie planten in de kas of de moestuin terecht komen. De rest van de planten geef ik met veel plezier aan vrienden.

Ik ga je kennis laten maken met de soorten die ik dit jaar gezaaid heb. Helaas heb ik niet van iedere soort een naam. Simpelweg omdat ik het soms niet weet. Als ik op vakantie een tomaat op de markt koop die erg is de smaak valt, dan bewaar ik de zaden om ze de zomer daarna zelf te kweken. Meestal heb ik geluk en komt er exact dezelfde tomaat uit voort. Maar soms heb je pech en krijg je een totaal ander exemplaar. Dan had je te maken met een F1 hybride.Soorten en smaken


De kleinste soorten, bes- en kerstomaatjes, zijn mijn favorieten. Die stop ik graag in mijn mond bij het langslopen. Het zijn vaak echte smaakbommetjes.Maar een dikke plak ananastomaat op een boterham met kaas is ook niet verkeerd. Het is misschien nog wel lekkerder dan een gebakje.


Zwarte tomaten


Geen enkele tomaat is écht pikzwart. Het is een pallet van bruin, paars, donkerrood en alle tinten ertussenin. Ze zien er mysterieus en sjiek uit maar vallen wat smaak betreft vaak tegen. Ik heb al verschillende soorten uitgeprobeerd, maar ben nog geen toppertje tegengekomen.Bij deze categorie tomaten is het zo, hoe meer zonlicht ze krijgen, hoe donkerder ze worden van kleur. In mijn geval blijven ze vaak aan de blekere kant. Ze krijgen wel altijd het meest zonnige plekje in de kas, maar dan nog staan ze vele uren per dag in de schaduw.

Een nieuwe ervaring


Sinds maart 2020 heb ik een extra moestuin in de volle zon, ‘t Landje genaamd. In de zomer heb ik meteen het effect daarvan kunnen ervaren bij de donkere tomatensoorten. Op de foto zie je één van mijn favorieten, Queen of the Night. De bovenste, donkere tomaten heb ik op ‘t Landje geplukt. De onderste tomaten komen uit de moestuin aan huis waar ze het moeten stellen met het meest zonnige plekje. Niet alleen de kleur was een enorm verschil, maar ook de smaak. De donkere tomaten hadden een intensere smaakbeleving.


Tomatenproeverij


Tijdens een buurtfeest afgelopen zomer heb ik van de gelegenheid gebruik gemaakt om mijn tomaten aan een smaakproef te onderwerpen. Ik had een mooie schaal meegenomen met allemaal verschillende tomaten die op dat moment rijp waren.De meesten waren al onder de indruk van alle vormen en kleuren die ze zagen.

Iedereen deed mee aan de test. Ze vonden het bijzonder om te ontdekken dat er zoveel smaakverschillen zijn. Dat proef je natuurlijk het beste als je verschillende soorten na elkaar eet. Smaken zijn verschillend en heel persoonlijk. Zelf had ik de meeste tomaten al geproefd op een enkeling na. Toch heb ik door deze gezamelijke proeverij nog nieuwe dingen ontdekt. Het was heel leerzaam en vooral heel gezellig.


Heaven orgeon


Wat een leuk tomaatje! Mooi vormpje en mooi maatje. Net iets groter dan een cherrytomaat. Heel donker en naarmate je richting het puntje gaat, krijgt hij een terracotta kleurig zweempje.

Het tomaatje is super sappig, de smaak is vrij neutraal. Aardige opbrengst.


FigielEen oranje middenformaatje. Typische tomatensmaak met een klein zuurtje. Best sappig. Mooie opbrengst.MilaEen oranje, peervormig tomaatje, aparte vorm. Heel romig van smaak. Voldoende sappig en zoet met een klein zuurtje. Wij vonden het een lekkere tomaat.

Stormin’ normanMultiflora type. Bruin, peervormig tomaatje. De meeste cherry tomaatjes hebben een harde schil, maar dat was bij deze niet het geval. Geen uitgesproken smaak wel heel sappig.


Ananas blueDe plant was niet heel groot en ook als eerste leeggeplukt dit seizoen. Maar het waren tomaten met een Whauw effect.

Mooie kleurencombinatie, sappig, zoet en zacht van smaak. Proefde een beetje gesuikerd. Deze tomaat heeft een zacht velletje en veel pitjes.

Bijzonder tomaatje met een lekkere nasmaak.


EmaliaZag er veelbelovend uit. Apart kleurtje, beetje roodbruin. Mooi van vorm met een scherp puntje onderaan. Dat is dus ook hard én scherp. Het tomaatje heeft een hele harde schil, niet te kauwen. Ook de tomaat opzich heeft een harde, stevige structuur. Het enige pluspunt: een zoete smaak.


Cherokee green pearEen plant met mooie trossen tomaten. Groene tomaten zijn voor sommigen moeilijk om in te schatten wanneer ze rijp zijn. Meestal krijgen ze een amberkleurig zweempje. En je kan het ook controleren door er zachtjes in te knijpen. Als hij nog hard aanvoelt, moet je hem nog even laten hangen.

Deze tomaat is stevig en sappig met een klein zuurtje.


Pride of flanders woollyAls je eens wat anders wil, ga je voor deze tomaat. Hele mooie, grijze, viltige plant die niet gediefd hoeft te worden. Dat was mijn fout toen ik hem voor het eerst kweekte. Daarom had ik heel weinig opbrengst. Dat was nu wel anders.

Ook de tomaten zelf hebben donzige witte haartjes, te vergelijken met een perzik maar dan nog zachter. Ze hebben een aangename textuur. Sappig, zacht van smaak, zoet met een klein zuurtje en heel sappig.

Mooie soort om erbij te hebben.DennenboomtomaatLeuk als eetbare decoratie op tafel. Het lijken net mini kerstboompjes als de olijfvormige tomaatjes rijp zijn. De plantjes en bladeren voelen heel stevig, bijna hard. Ze kunnen dus best een stootje hebben.

De tomaatjes zijn aromatisch en sappig, zoet en een beetje kruidig.

Pink furry boarEen dikwandige tomaat en een zacht velletje. Heel sappig, bijna waterig. Hierdoor krijg je een vlakkere smaak. Ze voelt wel heel romig in je mond.


ZlatavaEen tomaat met een hele mooie binnenkant. Ze is sappig en smaakt zoet. Klein bittertje als nasmaak. Heel bijzonder.

Ivory tearsLangwerpig ivoorkleurig cherrytomaatje met een scherp puntje aan het uiteinde.

Sappig vruchvlees met een zoet tintje. Hoe later in het seizoen, hoe zoeter.

Deze heeft door zijn looks en zijn zoete smaak mijn hart veroverd. Super lekker!

Lucky tigerMooie, langwerpige, groene tomaten met af en toe warmrode marmertekening, ook binnen in de tomaat. Fris van smaak en sappig. Goed zoet zuur balans.

Thorburn’s terra-cottaHet is een tomaat met een unieke, diepwarme kleur die heel romig en fijn aanvoelt in je mond. De contrasterende, groene zaden zorgen ervoor dat ze erg sappig smaakt. Ze heeft een perfecte, zachte, goed geblanceerde smaak.

Heel verrassend. Ontzettend lekker, een ware smaaksensatie.

Het enige minpuntje is de taaie schil. Maar ik heb het idee dat dit met de hoge temperaturen van deze zomer (2022) te maken kan hebben. Ik merkte het bij meerdere soorten.

Bleeding heartEen hele sappige tomaat met een zachte structuur. Het is een mix van smaken: zoet, fruitig maar ook een beetje kruidig. Een hele lekkere tomaat. De opbrengst viel een beetje tegen in vergelijking met andere varieteiten. Maar het is zeker een tomaat die ik vaker zal zaaien.

Black strawberryEen stevige robuste plant met grote bladeren. Het tomaatje heeft een vaste structuur maar is toch heel sappig vanbinnen. Je proeft een klein zoetje én een zuurtje.

De tomaatjes zijn net een maatje groter dan een cherrytomaatje en hebben een prachtige kleur. Donker paars bovenop, aflopend naar fel rose. Ik ben verkocht!

De plant geeft een mooie opbrengst. Ik heb deze soort voor het eerst en heb gemerkt dat de tomaten naar behoefte geplukt kunnen worden. Ze worden niet snel overrijp en hebben geen last van barsten. Ook in een pot (op het dak) heeft deze soort het heel goed gedaan.

Japans laagEen lage struiktomaat die je makkelijk onder andere tomatenplanten kan zetten als onderbegroeiing. Hoeft niet gediefd te worden. Geeft een flinke opbrengst voor een kleine plant.

Heel stevig tomaatje, iets groter dan een cherrytomaat. Sappig met een typische tomatensmaak.

Crushed heartMooi van vorm en spectaculair van kleur.

Dit is een vlezig tomaat die heel romig aanvoelt in je mond. Je ontdekt een zoetje maar het eindigt met een zuurtje. Heel weinig gel en zaden maar toch sappig.

OrangetteEen knaloranje, ovaal cherrytomaatje. Heel vast en stevig, bijna hard. Hij heeft een bite en is heel vlezig met nagenoeg geen zaadjes. Zoet van smaak.

Grosse des maraisEnorme, beetje blokkige, roze tomaten met een aangenaam romig gevoel in je mond. Ze zijn zacht en sappig en je onderscheidt een zoetje. Geen uitgesproken smaak. Geweldig voor soepen en sauzen.

BuratinoVerliefd! Ik kan het niet beter omschrijven. De vorm, de kleur, de smaak, het bijzondere mondgevoel,… Heerlijk!

Het is een pasta type met heel weinig gel en een vaste structuur. Wanneer je erin bijt voelt hij heel romig en een beetje zoet. Heel bijzonder. Over het algemeen vind ik roma-achtige tomaten weinig smaak hebben. Maar deze is super lekker. Die gaan écht niet in de saus. Die eten we rauw!

Cherokee roseEen aparte verschijning met een zachte, matroze huid. Niet echt harig, ze voelt meer als suède. Speciaal!

Het is een sappige tomaat, beetje zoet met een aardse toets.

Persoonlijk vind ik hem niet heel bijzonder van smaak, maar de kleur en het zachte huidje maakt veel goed. Een reden om hem nog een keer te zaaien.

Orange accordionWat een prachtig, geplooide tomaat is dit! Het lijken wel minipompoenen. Kijk die doorsnede! Net een bloem…

Maar de smaak valt wat mij betreft tegen. Ze zijn stevig, ze maak gerust hard en hebben weinig smaak. Ze zijn wel redelijk sappig.

Prima voor een oranje tomatensoep.

Sunrice bumblebeeMooie tomaatjes met een warm kleurpatroon. De smaak is verrassend: in eerste instantie proef je een fruitig zuurtje maar daarna krijg je een zoete nasmaak.

De verhouding vruchtvlees sap is in balans.

Stevige planten met een aardige opbrengst.

Potager de vilvordeIn Vilvoorde woonde een oom en tante van me. Daarom zaaide ik deze tomaat.

Mijn oom had ook een moestuin. Dus een beetje ter ere van hem…

Het is wat mij betreft een typische, alledaagse, rode tomaat. Sappig maar verder niks bijzonders. Mooie opbrengst en prima voor soep en saus.

Téton de wépionMooie , ronde, gele tomaten die eindigen in een puntje. Ze zijn sappig maar tegelijkertijd ook vlezig van structuur. Ze hebben een romige, volle smaak en je proeft een klein zuurtje. Het is een tomaat met een fijne, aangename structuur.

Atomic fusionWat een kleuren! De tomaat heeft een streperig patroon in groen,bruin, indigo, terracotta, maïsgeel en zelfs een streepje rood.

Deze tomaat heeft een vaste structuur en voelt stevig aan. Toch sappig door voldoende gel en zaden. Hij heeft een vrij neutrale smaak maar je ontdekt ook een klein zoetje. In de nasmaak zit dan weer een zuurtje.

Costoluto genovesEen mooie, rode ribbeltomaat. Leuk voor de afwisseling in vorm. Ze is sappig met een klein zuurtje.

Cascade village blueEen tomaat met een bijzondere kleur. Hele donkere, bijna zwarte schouders en een chocoladebruine onderkant. Ze heeft een sappige, volle tomatensmaak met precies het goede zuurtje.

Mooie stevige planten met lange trossen vol prachtige tomaten.

Deze staat bij mij in het rijtje van de favorieten kleuren.

Pink thai eggWat kleur betreft steelt deze tomaat van begin tot eind de show. De meeste tomaten beginnen groen, maar deze is crèmekleurig. Ik was heel benieuwd hoe het kleuringsproces zou verlopen. En wat de uiteindelijke ‘rijpe’ kleur zou zijn. Het was prachtig om te zien!

De smaak viel een beetje tegen. Het is een vrij harde tomaat met een klein zuurtje. Hij is wel sappig.

Ik zou hem allleen weer kweken voor de bijzondere kleur en de enorme opbrengst. Toch de moeite waard!

Ismail’s ribbedMooie gele ribbeltomaat. Stevig van structuur maar toch sappig.

Geen uitgesproken smaak, eerder neutraal. Vrij harde schil. SpoonMicrotomaatje niet groter dan een erwtje. Ze zijn sappig en zoet, beetje geconcentreerde tomatensmaak. Ze knappen in je mond. Ik eet ze rechtstreeks van de plant en neem ze zelden mee naar huis. Ze barsten snel na het plukken. Dat trekt meteen fruitvliegjes aan in de keuken. Maar desalniettemin een leuk tomaatje voor decoratie van gerechten en amuses.

In het begin van het seizoen heb ik de planten gediefd. Maar de planten groeien zo explosief! Op een gegeven moment heb ik het losgelaten. De plant weefde zich tussen de andere planten er er verschenen overal lange trossen met heerlijke snoepjes.

Chocolate cherryVoor een cherrytomaat is deze best groot. Het kleurtje ziet er niet meteen aantrekkelijk uit, maar de smaak is verrassend lekker. Dit tomaatje heeft een uitgesproken smaak, sappig en zoet.

Zoals bij de meeste cherrytomaatjes heeft ook deze een hard schilletje.

De tomaten hangen in lange trossen aan stevige, robuste planten.

Hij behoort tot één van de favorieten van dit seizoen. Een blijvertje.

Cerise champagneHele robuste planten met enorm veel loof. De lichtgele tomaatjes zijn superzoet en heel sappig. Echte snoepjes. Het enige nadeel is dat ze barsten als je ze plukt. Plukken en opeten dus.

Ik zie en proef geen verschil tussen deze en White currant.

White currantHele robuste planten met enorm veel loof. De lichtgele tomaatjes zijn superzoet en heel sappig. Echte snoepjes. Het enige nadeel is dat ze barsten als je ze plukt. Plukken en opeten dus.

Ik zie en proef geen verschil tussen deze en Cerise champagne.

San marzano nanoEen tomaat waar ik best veel van verwachtte maar die ontzettend is tegengevallen. Het zijn lage, zelftoppende planten en ze gaven een redelijke oogst. De tomaten waren jammer genoeg droog en smakeloos.

Little black tigerEen bruinrode tomaat met donkergroene strepen. Hij zit wat formaat betreft tussen een cherry en een pingpongballetje in. De struiken blijven vrij compact en geven een goede opbrengst.

Deze tomaat heeft een hele harde, taaie schil. De smaak is vrij neutraal. Wanneer je ze heel rijp laat worden, worden ze wel iets zoeter.

Red pearEen mooie, rode vleestomaat die bij mij een vijftal flinke tomaten per plant opleverde. Ze heeft vlezig en stevig vruchtvlees wat aangenaam en romig in je mond is. De smaak is neutraal tot zoet.

AranciaDe zaden van deze tomaat zijn in bijna ieder tuincentrum verkrijgbaar. Het is een lekkere oranje tomaat. Fris, sappig, romig, beetje zoet.

Chocolate stripedDeze tomaten behoren tot de categorie vleestomaten. Ze zijn erg mooi om te zien, mahoniekleurig met donkere olijfgroene strepen. Je proef een volle, romige tomatensmaak en een klein zoetje. De verhouding tussen vlees en pitten is prima.

IldiEen cherrytomaat die niet gediefd hoeft te worden. Ik heb hem langs een betongaas laten groeien, zo kon ik hem makkelijk overal vastbinden. De plant produceert veel grote trossen met peervormige, gele tomaatjes.

Ze hebben een vrij hard schilletje. De smaak is redelijk neutraal en ze zijn heel sappig.

Van de plant die in de moestuin stond, heb ik nog tot laat in de herfst kunnen oogsten.

VarenbladtomaatEen lage struiktomaat met mooi varenachtig blad. Deze struikjes hoeven niet gediefd te worden. De tomaten zijn heel sappig maar wel zuur. Ik vind ze bijna een onrijpe smaak hebben.

HoningtomaatjeEen lekker zoet cherrytomaatje. Stevig maar toch heel sappig.

Het jammere van cherrytomaatjes is dat ze vaak een taai schilletje hebben. Maar deze heeft dat niet. Het velletje is heel dun. Fijn mondgevoel.

DatteriniOok een cherrytomaatje met een dun velletje en heel sappig. Maar deze is voor mij iets te zuur. Hij had een beetje een aardse smaak.

Zwarte truffelIk had maar één plant van deze soort en die stond in de kas. Er zijn maar een paar tomaten aan gekomen. Maar we hebben ze gelukkig wel kunnen proeven.

Het is een roodbruine tomaat met een goede structuur. De verhouding vruchtvlees-pitjes was goed, een beetje het idee van een vleestomaat. Ik vond hem verder niet heel bijzonder van smaak, maar mijn man vond hem lekker.

Solar flairEen rode vleestomaat met oranje strepen. Deze tomaat heeft weinig pitten maar is toch erg sappig. Fris, kruidig van smaak met een klein zuurtje.

HazelnoottomaatDe naam zegt het al, de tomaatjes hebben de vorm van een hazelnoot. Het is een cherrytomaat die je niet moet dieven. Je kan hem langs een hek leiden en hij geeft het hele seizoen flink wat tomaatjes. De smaak is vrij neutraal. De verhouding sap-vruchtvlees is goed.


Summer cider apricotEen mooie, warmoranje vleestomaat met heel weinig pitten. Het is een volle, romige tomaat met een neutrale smaak. Als ik één minpuntje moet noemen, is het de schil. Die is een beetje hard. Verder een prima tomaat.


BananchickEen leuke, oranje tomaat om te zien. Onderaan heeft ze precies een mond.

Je proeft een klein zuurtje maar verder is het een typische romatomaat. Leuk voor de afwisseling.


Green grapeDeze groene tomaatjes hebben het formaat van een pingpongbal. Ze zijn stevig en heel sappig en hebben een vrij neutrale smaak, niet zoet en niet zuur. Gewoon lekker.

De planten blijven vrij laag (zelftoppend) en vormen lange trossen. Een prima opbrengst voor een relatief kleine plant.


Lucid gemDeze oranje vleestomaat met haar donkere schouders heeft mijn hart gestolen. Ze ziet er niet alleen prachtig uit maar is ook ontzettend lekker. Het vlees heeft een hele fijne structuur en is heel zoet van smaak. Absoluut een tomaat om te onthouden.

Malakhitovaya shkatulkaEen groene vleestomaat die bij rijping makkelijk te herkennen is aan het oranje zweempje. Ze hebben een volle tomatensmaak en zijn vlezig maar ook heel erg sappig. Als ze goed rijp zijn, zijn ze zoet maar je proeft ook iets fruitigs.

Een lekkere groene tomaat.

De naam betekent Malachite doosje, verwijzend naar het groene Malachite mineraal dat zeer populair was/is om te verwerken in juweeldoosjes.


Sun goldEen héél zoet en héél sappig oranje cherrytomaatje dat mijn hart gestolen heeft. Je proeft ook wel iets fruitigs.

De plant maakt lange, waaiervormige trossen wat zorgt voor een goede opbrengst. Ze hebben het uistekend gedaan op ‘t Landje en in de moestuin. Ik had ook een plant in de kas staan, maar daar is de opbrengst toch altijd iets minder.

Een toppertje dat zeker vaker gaat terugkomen.

KrentjeEen heel klein, rood, mini tomaatje aan schattige trosjes.

In het begin heb ik de plant gediefd. Maar dat was bijna niet bij te houden. Op een gegeven moment heb ik hem gewoon zijn gang laten gaan. De plant staat buiten en de opbrengst is enorm nu er overal trosjes verschijnen

De smaak is niet bijzonder, eerder standaard en ze hebben een taai schilletje.

Ik heb deze tomaatjes, samen met gele bestomaatjes, ingemaakt in zoetzuur. Dat ziet er heel mooi uit. Nu nog even de smaak afwachten....


Gele bes tomaatjesDe piepkleine zaadjes van de gele bestomaatjes liggen ieder jaar op de stapel ‘zowiezo’. Ik heb geen officiële naam van dit tomaatje omdat ik de zaadjes geoogst heb uit een gekocht tomaatje.

De plant vormt grote trossen, met honderden bloemetjes die in de meeste gevallen uitgroeien tot superzoete, oranjegele tomaatjes. Ze zijn niet groter dan een erwtje. Je eet ze net als pinda’s. Eénmaal je eraan begint...

Vorig jaar heb ik uitgetest of het verschil uitmaakte als je de planten dieft of niet. Mijn ervaring is dat de opbrengst nagenoeg hetzelfde is. Je krijgt alleen enorme, warrige planten als je alles zijn gang laat gaan. Dus mijn voorkeur gaat naar dieven.

Dit jaar heb ik een plant buiten gezet om te kijken wat dat opleverde. Er hangen best veel tomaatjes aan, maar de conditie van de plant is een stuk minder dan in de kas.


Oranje cherryOok dit is een tomaatje waarvan ik geen naam weet. Het zijn ovale cherrytomaatjes, lekker stevig van structuur en heerlijk zoet. Het is een blijvertje. Het zijn ieder jaar de eerste tomaatjes die beginnen te kleuren.

De planten vormen mooie trossen en hebben een goede opbrengst.

Toen een aantal weken geleden de laatste trossen aan het kleuren waren, zag ik een paar flinke dieven staan. Die heb ik bewust laten staan. Ook de okselscheuten die daarna nog verschenen, heb ik laten doorgroeien. Ik was benieuwd of het nog wat zou worden. Er staan nu weer een heleboel bloemetjes in en er hangen zelfs alweer tomaatjes aan. Dus wie weet kunnen we er nog een lekker maaltje extra van plukken.


Cherry berry redEen heel schattig, ontzettend zoet, ovaal pareltomaatje. De trostjes van deze tomatenplant zijn eerder waaiervormig. Leuke opbrengst, maar nooit genoeg omdat ze zo ontzettend lekker zijn. Ook de zaadjes van dit tomaatje heb ik zelf geoogst uit gekochte tomaatjes.

Dit jaar had ik twee planten. Dat worden er volgend jaar meer.


Roze cherryWanneer je dit tomaatje ziet, denk je dat ie rood is. Maar als hij naast een rode tomaat ligt, zie je duidelijk dat hij lichter is.

Dit rozerood cherrytomaatje heeft een goede opbrengst. Heel sappig en superzoet. Hij explodeert in je mond.

Deze behoort absoluut tot mijn favorieten.


Amethyst jewelEen tomaat met een heel mooi kleurverloop tijdens het afrijpen. De groene tomaat krijgt eerst violet-paarse schouders. Daarna verandert de lichtgroene kleur in allerlei tinten roze. Het lijkt net porselein. Het is een mooie tomaat met een typische tomatensmaak. Niet uitgesproken zoet of zuur, eerder neutraal en zacht van smaak. Heel sappig.

Wel voorzichtig zijn met water geven tijdens het rijpingsproces. Deze soort heeft de neiging om snel te barsten.


SveinbjörgEen felgele tomaat met het formaat van een pingpongbal, iets langwerpig. Bovenop heef hij een paar vage, donkere strepen.

Romige tomaat met een niet uitgesproken smaak. Ik vind hem een beetje papperig. Het is een tomaat die ik niet snel opnieuw zal zaaien.


Brad’s atomic grapeAls je een echte ‘whauw’-tomaat wil zaaien, moet je beslist deze nemen. De planten zelf zagen er bij mij niet uit. Ik dacht dat ze ieder moment het loodje zouden leggen. Maar de tomaten maakten alles goed.

Wat een kleuren! Olijfgroen, mosterdgeel, terracotta, paars, lavendel, roest, koffiebruin,.... Een lust voor het oog!

Ze zijn stevig van structuur, lekker fris, kruidig, sappig en bovenal heerlijk zoet. Het vruchtvlees is groen gemarmerd met rood. Wel een taai schilletje. De opbrengst viel dit jaar wat tegen. Normaal moet deze soort een goede opbrengst leveren. Maar ik ga hem volgend jaar zeker opnieuw zaaien. Ook met minder opbrengst is het zeker de moeite waard. Dit prachtige kleurenpatroon wil je gewoon niet missen.


Antho whiteEen heel lichtgeel cherrytomaatje met lavendelkleurige schoudertjes. Zacht van structuur. Mooi tomaatje om te zien, maar smaakt een beetje zuur.

Wel heb ik gemerkt dat ie heel gevoelig is voor barsten.


Redstar blossemEen mooi, rond, stevig, oranje cherrytomaatje met een hele goede opbrengst. Maar helaas heeft hij de smaaktest slecht doorstaan. Zuur, bijna onrijpe smaak. De kleur zet je op het verkeerde been.

Deze zaadjes had ik ook uit gekochte tomaatjes geoogst. Die vond ik wel heel lekker. Dus misschien was dit geen geschikt tomaatje.


IvoryMooi zachtgeel, bijna crèmekleurig cherrytomaatje. Ovaal van vorm en een beetje blokkerig. De plant vormt mooie trossen met een goede opbrengst.

Het tomaatje heeft een stevig schilletje en smaakt lekker zoet. Bij de smaakproef vond iemand hem een beetje naar peer smaken.


Crème olijf cherryLijkt qua uitzicht heel erg op Ivory maar met iets rondere vormen. Ook de smaak is minder zoet, eerder een beetje zuur. Het is wel een lekker stevig tomaatje met een hoge opbrengst.

Voor sommige mensen van de tomatenproeverij was dit de favoriet. Ze omschreven het als een explosie.


Helsing junction blueEen tomaatje met hele donkere schouders en een donkerrood buikje.

Hij heeft een typische frisse tomatensmaak, redelijk neutraal, wel heel sappig. Als je ze goed rijp laat worden, krijgen ze een zoetere smaak.

Een buurman zei: ‘Als je hem ziet liggen, dan denk je díe heeft doorgeleerd.’ Hij vond hem prachtig van kleur en er heel rijkelijk uitzien.


Mini marmandeKlein vultomaatje met een typische tomatensmaak, beetje kruidig en hartig. Leuk om kleine hapjes te maken. Ik had één plant buiten in de volle grond staan en die heeft een hele goede opbrengst gegeven. De tomaatjes zijn stevig van structuur.


TomamuzeEen vultomaatje me een aangename structuur, een fijne bite. Prima smaak, beetje vlak. Net iets lekkerder dan de minimarmande, vind ik. Maar die heeft dan wel weer een smakelijkere kleur.


Green doctorsEen groen cherrytomaatje dat ik al enkele jaren kweek.

Sommige mensen vinden het lastig om te zien wanneer ze rijp zijn. Meestal krijgen ze een oranjegeel zweempje. En wanneer je de tomaat tussen duim en wijsvinger neemt, moet ie zachtjes meeveren als je er in knijpt. Dan is ie rijp.

Green doctors is een lekker zoet en sappig cherrytomaatje met een redelijke opbrengst. Hij staat hier meestal buiten in de volle grond.


Prince zebraEen bruinig, peervormig tomaatje met groene strepen, net iets groter dan de doorsnee cherry.

De tomaat heeft een stevige schil, veel vruchtvlees, is sappig en fris met een vleugje zoet.

Ik had twee planten in de kas staan, en twee planten buiten in de moestuin. De planten die buiten stonden, stonden een beetje op een ongelukkige plaats. Ze kregen weinig zon. Wel heb ik gemerkt dat de tomaten uit de volle grond tweemaal zo groot worden dan de tomaten uit de kas. Daar staan ze in potten.

In de kas was deze soort gevoelig voor neusrot.

Het is soms moeilijk doseren met water geven. Krijgen ze te weinig, dan treedt er neusrot op. Geef je teveel, dan hebben andere soorten last van een gescheurde huid.


Black from tulaDeze hoort bij de categorie vleestomaten.

Zacht en romig van structuur. Lekker fris, beetje zuur, beetje zoet. Van alles wat dus. Intens maar kort van smaak. De meeste buren vonden dit een hele smaakvolle tomaat.

Hoe meer zonlicht hij krijgt, hoe donkerder hij wordt. Bij mij blijven ze aan de bleke kant door gebrek aan zon.

Ze zijn wel gevoelig voor barsten.


EvergreenEen groene vleestomaat met een zachte structuur en een zachte tomatensmaak. Hij is sappig en neigt een beetje naar zuur.

Iemand van de jongere generatie vond deze tomaat er stoerder uitzien dan hij smaakte.


Hazel goldEen mooie goudgele vleestomaat met een stevige structuur. Hij heeft een vrij neutrale smaak en is heel sappig.

Ideaal voor een gele tomatensoep. Tijdens het ontvellen merkte ik ook dat hij een superdun velletje heeft.


Queen of the nightRonde oranjerode, enigzins gestreepte vruchten met een donkere blauwzwarte bovenste helft afkomstig van anthocyanine. Hoe meer de vruchten blootgesteld worden aan zonlicht hoe sterker dit antioxidant de vruchten blauw/zwart zal kleuren. Het is een tomaat het een hele mooie tekening.

Heel sappig vruchtvlees met een intense, kruidige tomatensmaak. Een lekkere tomaat! Van velen de favoriet tijdens het proeffestijn.


Pink tigerEen langwerpig tomaatje dat eindigt in een scherp puntje. Ze heeft een stevig schilletje maar wel een lekkere, zachte smaak. Niet echt uitgesproken, beetje zoet, zeker niet zuur.


Green zebraEen ronde groen-geel gestreepte tomaat. De structuur is een beetje melig en ze heeft een licht zuurtje. Niet meteen mijn favoriet.


SuttonDeze tomaat komt uit de categorie ‘witte’ tomaten. Echt wit is hij niet, eerder crèmekleurig. Maar wel duidelijk lichter dan gele tomaten.

De vruchten zijn wat kleiner uitgevallen dan ik vewacht had. Aan de smaak verandert dat niets. Sutton bestaat bijna volledig uit vruchtvlees. Er zijn nauwelijks pitjes te ontdekken in deze tomaat.

Hij smaak heel fris en fruitig en als je goed proeft, kan je misschien een miniem zuurtje ontdekken.

Begin september had ik pas de eerste rijpe tomaat in de kas.


Orange russian oxeheartEen mooie, aantrekkelijke, hartvormige tomaat in een warme, oranjerode kleur.

Ze heeft een zachte, romige smaak. Ietsje zoet.

Deze tomaat bestaat uitsluitend uit vruchtvlees. Ik heb zes tomaten ontleed en drie zaadjes gevonden. Dit was wel een wijze les voor me. Op de foto van de doorgesneden tomaat zie je een aantal zaden aan de rand zitten. Toen was ik nog niet bezig met zaden verzamelen. Maar nu weet ik dat ik bij dit soort tomaten iedere keer de zaadjes moet oogsten. Mijn hoop is nu gevestigd op de paar tomaten die nog in de kas hangen.


Yellow fireEen helder oranjegele, rood gemarmerde romatomaat. Een typische pastatomaat met veel vruchtvlees. Neutrale smaak met een vleugje zoet.Casadys follyEen oranje met rood gestreepte romatomaat met stevig vruchtvlees. Beetje melig naar mijn mening. Fruitige smaak met een klein zuurtje.


BlushKleine, langwerpige, oranjegele vruchten met een rood, streperig wangetje. Bij volledige rijpheid zijn ze sappig en zoet.

Iemand uit het testpanel vond ze een paprikasmaakje hebben.

De opbrengst is binnen en buiten nagenoeg hetzelfde en redelijk te noemen.


Afternoon delightEen vleestomaat met een mooi kleurenspectrum. Zacht abrikooskleurige tomaat met een donkere geribbelde bovenkant. Beetje in de tinten bordeau - aubergine.

Het is een stevige, sappige tomaat. Fris, ietsje zuur. Zelf vind ik ze een beetje flauw van smaak, niet echt uitgesproken.


Tèton de venusEen vuurrode hartvormige tomaat. Lekker vlezig en stevig en neutraal van smaak. Prima voor soepen en sauzen. En deze soort is ook nog eens mooi om te zien.


Blue beautyEen intens rode tomaat met donkere schouders. Stevig, sappig en fris.

Gewoon een lekkere tomaat.


Banana creamEen mooie geel-witte tomaat, ovaal eindigend in een puntje.

Ze is stevig en sappig met een klein zuurtje en een harde schil. Het is een vaste tomaat met een lekkere, milde smaak. Leuk voor een lichtgele tomatensoep.


AnanastomaatDeze vleestomaten staan buiten in de volle grond. We gaan richting eind september en ze zijn nog steeds niet rijp. De planten kwamen ook een beetje moeilijk op gang, vond ik.

Vorig jaar heeft hij het geweldig gedaan. En ik kan me de smaak nog als de dag van gisteren herinneren. Stevig en sappig en heerlijk zoet. Ze heeft ook een smakelijke, aantrekkelijke kleur. Eén van mijn favorieten onder de vleestomaten.


Dieven kan je stekken


Het gebeurt iedereen wel eens dat je een okselscheut over het hoofd gezien hebt. En in twee weken tijd kan die uitgroeien tot een flinke tak. Als je hem dan verwijdert en in een glas met water zet, zal hij snel wortels vormen.

Plant hem daarna gewoon in de kas of de tuin. Ik heb het dit jaar uitgeprobeerd met drie verschillende soorten. En de tomaatjes die eraan hangen, zijn nu aan het kleuren.Phytophthora


Tegen het eind van de zomer, als we een vochtige periode gehad hebben, kunnen we er bijna op zitten wachten. Het is de vrees van iedere moestuinier: phytophthora, in de volksmond ‘tomatenziekte’.

Het begint meestal met bruine vlekken op de bladeren en de stengel. Daarna tast het ook de vruchten aan. Het gaat razend snel. In een paar dagen tijd kan je gezonde plant plots een vieze, rotte bende zijn. En uitgerekend dit jaar was het mijn beurt.

Ik heb meteen alle aangetaste planten volledig verwijderd en afgevoerd in dichte plastic zakken. De rijpe tomaten heb ik nog dezelfde dag tot sap verwerkt en de onrijpe trossen heb ik opgehangen om te laten kleuren. Ook van deze tomaten heb ik toen nog sap gemaakt.
Altijd op zoekWat kan ik toch blij worden van die grote variatie aan kleuren en vormen. Mijn voorkeur gaat naar zoete tomaten. Maar zelfs daar zitten nog veel smaakverschillen in. Ook de textuur van de tomaat speelt een belangrijke rol.

De grootste favorieten komen volgend seizoen terug. En de komende maanden ga ik weer op zoek naar een paar mooie, nieuwe soorten om uit te proberen.

8.668 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

PRILLE LENTE

2 Comments


slegerssan
Sep 27, 2021

Heel erg interessant om te lezen, ik heb het artikel op mijn twitter San Slegers Cucina Allegra, gedeeld, heb veel volgers die geinteresseerd zijn in tomaten, heb begrepen dat ieder jaar in Belgie in september een tomatenfestival is in Kalmthout bij Antwerpen en er is een man die in Nijmegen tig soorten zaden heeft van zwarte tomaten tot uit Peru. Ik ben nu op vakantie in Givet in Noord-Frankrijk (grote aanrader trouwens, hotel St. Hillaire, geweldig sfeervol en zeer attent/gastvrij, mooi uitzicht op Maas vanuit hotelkamer) en ga op zoek naar coeur de boeuf en de marmantestomaten waarover Rick Stein, bekende Engelse kok/restaurateur/tv-maker, over spreekt in zijn boek de Franse Odyssee dat ik mee heb op vakantie, een van mn…

Like

jam.borsboom
jam.borsboom
Sep 26, 2019

Fantastisch je tomaten overzicht, ook heel inspirerend voor komend jaar. We gaan op tomatenjacht

Like
bottom of page