top of page
  • Foto van schrijverCarine Bex

TOMATEN ZAAIEN ENZO

Ieder voorjaar kijk ik er weer naar uit. En begin maart is het dan zover! De tomatenrassen die de afgelopen maanden zorgvuldig uitgekozen zijn, mogen eindelijk gezaaid worden. Het tomatenfestijn kan beginnen...Op een dienblad


Voorzaaien doe ik altijd in kant en klare zaai- en stekgrond. Ik vul allerlei kleine bakjes met die aarde en zet die dan op een enorm dienblad. Zo kan ik ze makkelijk verplaatsten als dat nodig is.

Per bakje maak ik vijf gaatjes in de aarde waar dan één zaadje in gaat. Labeltje erbij en een beetje vochtig maken. Wanneer ik klaar ben, zet ik het dienblad in de woonkamer voor het raam. Daarna controleer ik dagelijks of ze nog een beetje water moeten hebben of niet. Wanneer ze gekiemd zijn, soms al na vijf dagen, zet ik ze al iets koeler op de slaapkamer voor het raam. Daar hebben ze ook iets meer zonlicht. Ze groeien altijd naar het raam toe. Dus draai ik dagelijks het dienblad om, om er voor te zorgen dat ik mooie, rechte zaailingen krijg.Eigen potje


Wanneer de eerste echte blaadjes verschijnen, is het tijd om ze te verspenen. Dan krijgen ze ieder hun eigen potje met potgrond en verhuizen ze naar de kas. Ik zet de zaailingen tot aan de kiemblaadjes in de aarde. Ieder plantje krijgt een label zodat ik wel goed weet om welke tomatensoort het gaat.

Nu is het een kwestie van regelmatig water geven. De rest gaat vanzelf.

En het gaat snel. Tomatenplanten groeien in een paar weken tijd uit tot mooi plantgoed.Uitplanten


Eind april kan ik ze meestal al in potten in de kas uitplanten.Van iedere soort heb ik meestal vijf planten. Soms gaat er wel eens eentje dood, maar dat gebeurt zelden. Ik probeer drie planten per soort een plekje te geven. Dat past natuurlijk nooit allemaal in mijn kas. Dus een aanzienlijk aantal planten komen buiten in de moestuin in de volle grond te staan.

Het is meteen een mooi experiment om te kijken in welke situatie bepaalde tomatenrassen het beter of slechter doen.

Ik plant ze erg diep. Dit wil zeggen dat ik ze tot aan het onderste paar bladeren in de grond stop. Die haal ik er dan ook meteen af zodat ze niet steeds nat worden bij het water geven. Tomaten maken namelijk nog wortels op de stam. Zo krijg je een goed wortelstelsel aan je planten. En mocht je een beetje slungelige planten hebben, dan zitten die voor een stuk in de aarde. Probleem opgelost.


Dieven op zondagochtendIk plant de tomaten in verse potgrond en voeg gedurende het seizoen eigenlijk geen extra meststoffen toe. Alleen water geven. Omdat ik alles in potten heb staan, veelal terracota potten, hebben de planten wel extra water nodig. Het voordeel van potten is, dat ik makkelijk ieder jaar verse aarde kan gebruiken.

Tomaten dieven is een ontspannend klusje. Mijn ideale moment is zondagochtend, als iedereen nog slaapt. Lekker vroeg met fluitende vogels op de achtergrond. Je neemt de okselscheuten tussen duim en wijsvinger en breekt ze voorzichtig af.Wanneer de planten al flink gegroeid zijn, begin ik ook met de bladsnoei. Dan knip ik de helft van sommige bladeren af. Let er wel altijd op dat er bovenaan voldoende hele bladeren over blijven.

Ik snoei de bladeren zodat de tomaten zoveel mogelijk zonlicht vangen. Maar ook omdat ik anders mijn kas niet meer in kan!!
Windstil


Al snel zullen de eerste bloemetjes verschijnen. Aan de grootte van de bloemen kan je vaak al zien of het om kleine cherry tomaatjes gaat of om flinke vleestomaten.In de kas is het vaak windstil. Daarom is het belangrijk om dagelijks een rondje te lopen om alle stokken even kort aan te tikken. Dit noemen ze trillen. Het zorgt voor een betere bestuiving van de bloemetjes.

En nu maar wachten op de eerste, allerlekkerste tomaten.
1.512 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

2 Comments


Carine Bex
Carine Bex
Mar 05, 2020

Hoi Nele,


wat leuk dat we dezelfde passie delen!

De aarde achter de hekjes zit niet tot aan de rand. Dus het valt reuze mee met het doorsijpelen van het zand. Ik gebruik takken van de catalpa. De paaltjes die in de grond zitten zijn van berk, of ander hout wat ik op dat moment ter beschikking heb. Geen wilg. Ze doen twee jaar dienst. Daarna moet ik ze vervangen.

Like

Nele De Winter
Nele De Winter
Mar 05, 2020

een nieuwe ontdekking, moestuinkriebels.nl, en wat een leuke !

wij delen dezelfde liefde, denk ik !

een vraagje: in jouw mooie moestuin heb je bakken met vlechtwerk eromheen. hoe zijn die gemaakt ? ik maakte 't al als omheining, maar niet zo 'in 't klein'. want heb je dan niet voor dat de grond erdoorheenschuift ? vlechtwerk is toch niet zo 'dicht' ....

en welke paaltjes gebruik je ? wilgentenen om te vlechten ?

Like
bottom of page