top of page
  • Foto van schrijverCarine Bex

PRILLE LENTE

Dit stukje schreef ik voor het maandblad Gardeners’ World - april 2020.

Maar hier trakteer ik op extra foto’s.Weer van start


Het eerste groen komt alweer piepen. Het maakt me helemaal blij! In de herfst heb ik een flinke hoeveelheid bollen geplant. De afgelopen weken heb ik dan ook regelmatig een rondje door de tuin gelopen om te kijken of er al wat te zien was. En jawel hoor! Ik herkende het smalle blad van de blauwe druifjes, de grasachtige sprieten van de krokussen, de dikke neuzen van de tulpen,... Nog heel even en we krijgen een ware kleurexplosie in de tuin!

Ondertussen is het moestuinseizoen ook weer begonnen. Januari was een zachte wintermaand. Ideaal weer om alvast wat raapstelen en Parijse worteltjes in de koude bak te zaaien.In de kas staken de tuinbonen op dat moment hun kopjes al boven de grond. Ondertussen staan ze alweer een tijdje zij aan zij in de volle grond.

Ook de peultjes en erwten die ik in februari heb voorgezaaid, staan al buiten en zoeken zich voorzichtig een weg omhoog in het rijshout. Het zijn échte bikkels. Tuinbonen, erwten en peultjes kunnen best tegen een stootje vorst.In de kas wordt het dringen. Steeds meer zaailingen worden verspeend en nemen plots veel meer ruimte in beslag. Eénjarige bloemen en tomaten voeren nu de boventoon.De meeste tomaten zijn eind maart wel verspeend. Ze groeien razendsnel uit tot stevige planten. Begin april zijn de pompoenen, courgettes, komkommers en allerlei bonen aan de beurt. De kunst is nu om daar nog ruimte voor te vinden.Met schragen en planken, kratjes en rekjes probeer ik alle zaailingen en jonge plantjes een zo goed mogelijk plekje te geven in de kas zodat ze optimaal van de zon kunnen genieten. Een stellage voor het raam is snel klaar. Het enige wat je nodig hebt zijn wat steigerplanken en een stapel bloempotten en het geeft je een hoop extra ruimte. Ik gebruik grote, terracotta bloempotten. Maar als je lichtgewicht potten gebruikt, zou je ze alvast kunnen vullen met potgrond. Dat is steviger en dan staan ze vast klaar om er later je gekweekte plantjes in te planten. Maar ook een simpel rek zoals op bovenstaande foto is snel opgehangen en weer weggehaald als het niet meer nodig is.

Pepers en paprika’s staan lekker warm in de woonkamer achter het raam. Die vinden het nog iets te fris. Wanneer de zon schijnt, kan de temperatuur al flink oplopen in de kas. Maar ‘s nachts vinden ze het daar nog te koud.


Die eerste warme zonnestralen...In februari nam ik een paar stekken van vijg. Die staan ondertussen al mooi in het blad. Ongelooflijk hoe snel die wortel geschoten hebben. Hebben jullie dat wel eens geprobeerd? Gewoon een tak afknippen, in stukjes van 20 centimeter knippen en voor de helft in de stekgrond stoppen. Af en toe een beetje water geven en binnen een paar weken zie je de knoppen al zwellen.Er gebeurt heel veel in april. De tuin lijkt goed wakker geschud. De aardbeien bloeien en ook de aalbessen krijgen al voorzichtig bloemtrosjes.

In de moestuin komen de vaste groenten ook weer uit hun winterslaap. De roomse kervel met zijn varenachtige blad ziet er betoverend uit.De neuzen van de klimspinazie lijken nog het meest op aspergetopjes. En ook de rabarber ontvouwt sierlijk zijn enorme bladeren.De laatste winterpostelein gaat in een salade. Samen met de eerste, frisse voorjaarsgroenten. Ook van de bieslook kunnen de nodige sprieten al geknipt worden. Heb je in het najaar nog spinazie gezaaid, dan kan je daar ook een flink maaltje van plukken. Die eerste lente-oogsten uit eigen tuin zijn altijd extra lekker.Niet alleen de tuin geniet van het voorjaar. Ook ik vind het heerlijk om de eerste warme zonnestralen op mijn huid te voelen na die lange, grauwe winter.948 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

2 Comments


Nele De Winter
Nele De Winter
May 02, 2020

o ja, en welke bonen zaaide je ?

ik zaai altijd rechtstreeks ter plaatse, heb die nog nooit voorgezaaid. maar het ter plaatse zaaien moet ik dan vaak wel een keertje herhalen, lukt niet zomaar meteen ...

Like

Nele De Winter
Nele De Winter
May 02, 2020

mooi verslag, met mooie foto's. veel is hier herkenbaar, al ben ik wel jaloers op je vijg ! een superslim idee zeg ! en welk ras zijn de paarse peultjes ? lijkt me wel eens leuk, ter afwisseling...

Like
bottom of page