Overal waar je kijkt zie je vrolijk gekleurde pompoenen. In de tuin, op de markt en in de supermarkt. Ook in gezellige kraampjes naast de weg wordt het assortiment steeds groter.
Naast de vertrouwde oranje soep, gaan we pompoen ook steeds meer in andere gerechten gebruiken. Zowel in hartige als in zoete gerechten komt hij goed tot zijn recht.
Ingrediënten
200 gr gezeefde bloem
1 tl baking soda
1 tl kaneel
1 tl gemaken kruidnagel
1 tl gemalen nootmuskaat
1/2 tl bakpoeder
Snufje zout
4 eieren
200 gr witte kristalsuiker
35 gr donker bruine basterdsuiker
Scheut amaretto siroop
200 gr geroosterde pompoenpuree
180 ml olijfolie
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Vet een cakevorm in en bestuif hem met bloem.
Meng de bloem, baking soda, kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, bakpoeder en zout in een kom.
Neem een ruime kom en mix de eieren, de witte en bruine suiker en de amarettosiroop op hoge snelheid. Voeg daarna de afgekoelde pompoenpuree en de olijfolie toe. Wanneer het goed gemengd is, voeg je beetje bij beetje het bloemmengsel toe. Paar minuten mixen tot een glad beslag.
Schenk het beslag in de ingevette vorm.
Bak ongeveer 45 min in een voorverwarmde oven. Controleer met een prikker of breinaald of de cake gaar is. Zoniet, nog even verder laten bakken.
Laat de cake even in de vorm afkoelen alvorens hem om te keren.
Daarna verder laten afkoelen op een rooster.
Mijn ervaring is dat je cake beter op een iets lagere temperatuur bakt dan meestal aangegeven staat. Hij moet dan meestal wel iets langer in de oven staan. Maar controleer op tijd. Anders krijg je vaak een te droge cake.
Comentários