top of page
  • Foto van schrijverCarine Bex

PRONKBONEN DOEN HUN NAAM EER AAN

Wil jij ook een sterke, makkelijke, kleurrijke blikvanger in de tuin? Dan zijn pronkbonen iets voor jou. Eigenlijk zouden ze in geen enkele tuin mogen ontbreken. Opvallende klimmers die een hele zomer lang voor kleur zorgen. Zelfs in onze koele, hollandse zomers.Jaap en de bonenstaak


Met hun enorme groeikracht bereiken ze makkelijk een hoogte van 3m. Leuk over een pergola, of tegen een schutting van betongaas.

Het wordt wel even kiezen want je hebt verschillende kleuren bloemen: rode, witte, rood-witte, oranje, zalmkleurige,... Die geven op hun beurt straks weer verschillende kleuren bonen: witte, paarse, roze, gespikkelde, zwarte, beige-bruine,...


Er is zelfs een variant met geelgroene bladeren!

Geen voorkeursbehandeling


Pronkbonen worden hetzelfde behandeld als alle andere bonen. Wanneer de grond een aangename temperatuur heeft door de eerste zonnestralen, kan je de grote, gekleurde bonen aan de aarde toevertrouwen. Meestal is dat vanaf midden mei. Opgepast voor de vogels, die zijn dol op kiemende bonen.

Je kan een kleine voorsprong nemen door eind april begin mei binnen voor te zaaien. Dan kan je ze enkele weken later buiten uitplanten. Net als alle bonen hebben ook pronkbonen een hekel aan teveel vocht, dan gaan ze schimmelen. Dus bij nat en koud weer kun je beter even wachten met zaaien in de vollegrond. Met wat compost en eventueel een handje oude stalmest zullen ze het prima doen. Eenmaal goed gestart zullen ze weinig last hebben van ziekten of ongedierte.Blikvanger van begin tot eind


De opvallende bloemen hebben een zachte bonensmaak. Een zomerse salade gedecoreerd met deze schattige, kleurrijke bloemetjes zal veel ooh’s en aah’s scoren. Maar iedere bloem die je eet, is straks een boon minder.

Hele jonge, groene peulen zijn bruikbaar als prinsessenbonen. In een volgend stadium kan je pronkbonen als snijbonen oogsten. Wacht niet te lang anders wordt de peul te taai. Ze zijn verrassend zacht en smakelijk. Laat je vooral niet afschrikken door het ruwe uiterlijk van de peul.

Uiteindelijk kunnen de peulen wel 40 cm lang worden. De grootste bonen kunnen tot 4,5 cm uitgroeien. Echte reuzen dus.

Wanneer de dikke bonen zich duidelijk beginnen af te tekenen, is het tijd om de verse bonen te doppen.

Het teveel aan bonen kan gewoon blijven hangen en drogen aan de plant. In de loop van de herfst dop je ze en heb je een kleurrijke wintervoorraad.

Wanneer je ze wil gebruiken in een stevige maaltijdsoep of een winterse stoofschotel, week je ze eerst een nachtje in water.


Vreemde wortels


De pronkboon is een lid van de vlinderbloemenfamilie en kan zelf stikstof uit de lucht binden met behulp van wortelknolletjes, waardoor deze weinig stikstof uit de grond nodig heeft.

Pronkbonen vormen verdikte wortels. Je kan proberen om ze vorstvrij te overwinteren. Met wat geluk zullen ze in het voorjaar weer uitlopen en je weer een flinke oogst kleurrijke bonen opleveren.


Wil je ook graag pronkbonen in de tuin, en vind je het lastig om te kiezen welke soort, dan kan je starten met een mix. Sommige zadenleveranciers bieden mooie pronkbonen mixen aan.

736 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

PRILLE LENTE

Comments


bottom of page