top of page
Foto van schrijverCarine Bex

PLANTENLABELS, STOER EN NATUURLIJK

Als straks het voorjaar weer voor de deur staat, krijgen we steeds meer last van moestuinkriebels. Ieder jaar komen er nieuwe soorten groenten bij die je een keer wil uitproberen, want er gaat niets boven zelfgekweekte lekkernijen. Met een grote moestuin of een uitgebreid scala aan groenten en éénjarigen gebeurt het wel eens dat je je achter je oren staat te krabben en denk: Wat heb ik hier nou ook alweer gezaaid?! Daarom is het slim om bij elk zaaibed of ieder zaaibakje meteen een labeltje te stoppen met de naam van de plant erop.



Er zijn overal allerlei plantenlabels te koop. Maar het is natuurlijk veel leuker om ze zelf te maken. Het is helemaal niet moeilijk en het geeft een persoonlijke touch aan je moestuin.

Plantenlabels kan je op verschillende manieren maken en ook met veel verschillende materialen. Sommige van deze materialen heb je misschien nog in je schuurtje liggen en die komen nu goed van pas.

Een leuk karweitje tijdens de wintermaanden, als het tuinieren even op een laag pitje staat.







Een tweede leven

Lege melkpakken zijn ideaal om kleine labels van te maken voor je zaailingen. Ik knip de boven-en de onderkant van het pak en knip het op de zijnaad open. Even afspoelen en afdrogen en dan kan je het in kleine strookjes knippen. De melkpakken die ik gebruik zijn wit aan de binnenkant. Met een gewone pen kan je hier makkelijk op schrijven. Wanneer je de zaailingen uitplant, gooi je de labels gewoon weg. Hebben ze toch mooi een tweede leven gehad.


Knijpen maar

Houten wasknijpers zijn ideaal in de kas. Tomaten moet je meestal steunen met een stok of langs een touw leiden. Dan komt een wasknijper goed van pas. Even met een watervaste stift de naam erop schrijven en klaar. Wasknijpers in de kas gaan een paar jaar mee. Wanneer je ze buiten in weer en wind gebruikt, zijn ze na één seizoen meestal wel versleten of is het veertje geroest.


Decoratiemateriaal

Soms kom ik dingen tegen in de winkel en heb ik meteen een idee wat ik ermee ga doen. Meestal totaal iets anders, dan waar het voor bedoeld is. Zo kwam ik ook deze houten schijfjes tegen. In gedachten zag ik ze al aan mijn bonenstaken hangen...

Ik heb er gaatjes in geboord en er met een watervaste stift de naam op geschreven. Touwtje erdoor en klaar.

Ik stond ervan te kijken hoe goed ze er nog uitzagen na een heel seizoen buiten te hebben gehangen.


Cadeautje


Mijn vader is heel handig. Zo kreeg ik van hem zelfgemaakt plantenlabels cadeau! Hij heeft ze gemaakt van stukjes afvalhout, ceder in dit geval. In de onderkant heeft hij een klein gaatje geboord en er een dunne, metalen pen in gestoken. Deze gaat mooi roesten en het hout vergrijsd. Zo worden de plantenlabels steeds mooier en natuurlijker.







Strandjutten

Aan het strand, maar ook in het bos, kom je soms mooie vergrijsde takken tegen. Al dan niet met een grillige vorm. Gebruik ze als een stoer plantenlabel en ze geven meteen iets extra’s aan je moestuin. Ook hier kan je makkelijk met een watervaste stift op schrijven.

Snoeihout kan je verhakselen. Maar de mooie, rechte takken kan je ook gebruiken als plantensteker. Zorg wel dat de takken lang genoeg zijn, zodat de tekst straks zichtbaar blijft als je ze in de grond stopt.

Kies de mooiste kant als bovenkant en snij dan een stuk van de bast af, waardoor de kern van de tak (het lichte hout) zichtbaar wordt. Je hebt dan een mooi, plat schrijfvlak. Laat de takken een paar dagen liggen zodat ze goed indrogen. Daarna kan je de stok beschrijven.

Het leuke aan takken is dat ze een natuurlijk uitstraling hebben, wat heel goed in de tuin past.


Pallets

Pallethout is ideaal voor wat grotere plantenlabels. Bij kolen of yacon mag best een flink bordje staan. In het begin van het seizoen zien ze er vaak enorm uit tussen al die kleine plantjes. Maar naarmate het seizoen vordert, lijken de bordjes steeds kleiner te worden. Soms verdwijnen ze zelfs onder de enorme bladeren. Ook hier weer met een watervaste stift beschrijven. Neem wel eentje met een dikkere punt. Als het hout te grof is, even met een schuurpapiertje wat glad maken.


Vakantie-souvenier

Misschien heb je wel eens mooie stenen meegenomen van een wandeling of een vakantie? Dan kunnen deze nu een nieuw leven gaan leiden als plantenlabel. Een aantal jaren geleden heb ik in Normandië deze witte keien aan het strand geraapt. De gaten zaten er al in. Ook hier wist ik meteen dat ze het jaar daarna als plantenlabel in mijn moestuin zouden hangen. Het zijn kalkstenen. Die hebben nog een extra voordeel. Wanneer ik er iets anders op wil schrijven, neem ik een schuurpapiertje en ‘gum’ het gewoon uit. Met een touw door het gat, en vastgemaakt aan een klimrek of een stevige tak, ziet het er heel stoer en natuurlijk uit.



Ook platte leistenen die je op sommige plekken in Frankrijk in de rivier vind, kunnen prima dienst doen als naambord.










Bloempotjes

Ze liggen vast wel ergens in het schuurtje, kleine bloempotjes. Te klein om iets in te planten en toch zonde om weg te gooien. Ideaal om om te dopen tot plantenlabel. Snel en simpel. En de omgekeerde potjes op de stokken zorgen ook nog eens goed voor je ogen. Het is mij meerdere keren overkomen, dat ik bij het bukken een stok in mijn oog kreeg. Een stok zie je niet altijd, die potjes wel.


Heksenbrouwsels


We maken allemaal wel eens een biologisch verantwoord goedje om luizen of ander ongedierte mee te bestrijden. En dan is het handig om te weten wat er in de fles zit.














Geen twijfel mogelijk


Het is niet meteen een label, maar wel erg handig. Dus ik vernoem het maar even in dit artikel.


Wanneer ik aan het eind van het seizoen mijn bonen te drogen hang, schrijf ik op de peulen de soortnaam. Zo is er bij het doppen van de droogbonen geen twijfel mogelijk over wat voor soort boon het gaat.












Plantenlabels maken hoeft helemaal niet duur of ingewikkeld te zijn.

Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt, maar je kunt het ook heel eenvoudig houden. Of je nou van simpel en strak houdt, of juist van ontzettend kleurrijk, maak iets wat het beste bij jou en je moestuin past.







1.315 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page