top of page
 • Foto van schrijverCarine Bex

PLANT AAN PLAFONDMet hangplanten creëer je een hele andere sfeer in je interieur. Zeker wanneer je ze ook ophangt aan het plafond. Als je een plekje uitzoek om een plant op te hangen, moet je niet enkel rekening houden met de hoeveelheid licht, maar ook met de warmte. Dicht tegen het plafond is het namelijk een stuk warmer dan op een tafeltje naast de bank. Hou er ook rekening mee dat je er makkelijk bij moeten kunnen om water te geven. Als je iedere keer een laddertje uit de schuur moet halen, wordt het een lastig dingetje.

Oude jutten zak


Ik had al verschillende keren uitgekeken naar een leuk mandje waar ik mijn grote Asparagus plant in kon zetten. Die wilde ik namelijk graag boven het trapgat hangen. Aangezien het al een forse plant is, en hij dringend weer in een grotere pot moest, moest het dus een lichtgewicht ‘iets’ worden.

Ergens had ik nog wat mooie, oude jutten zakken liggen die ik ooit gevonden had op de zolder van een tante (ben gek op zolder-schatzoeken). Daar kon ik ook best een mooie hanging basket van maken.


Wie wat bewaart...Jarenlang heb ik theaterkostuums en hoeden gemaakt voor musicals en revues. Mijn atelier is daardoor een kleine schatkamer van allerlei verschillende, verrassende materialen. Ik kon op zondagmiddag dus ook alles bij elkaar vinden wat ik nodig had om die plantenhanger te maken.

 • oude jutten zak

 • zo’n stevige, plastic, herbruikbare boodschappentas

 • krant

 • drie gordijnringen

 • macramé touw

 • schaar

 • pen

 • kopspelden

 • passer

 • naaimachine

 • lintmeter

Aan de slag


Neem eerst de maten op van je bloempot. Maar de zak dan ietsje groter zodat je de plant er straks makkelijk in en uit kan halen.

Knip een strook uit de jutten zak die de lengte heeft van de omtrek van je bloempot plus een paar centimeter extra voor de ruimte én een paar centimeter extra voor de naad. De breedte van de strook is de hoogte van je pot plus weer wat extra voor de bodem beneden en de omslag vanboven. Zelf neem ik nooit meer dan anderhalve centimeter naad. Dat is echt ruim voldoende.

Dan bereken je hoe groot het grondvlak van je zak moet worden. Dat doe je met de volgende formule: omtrek van de pot plus die extra centimeters voor de ruimte : 3,14. Dat getal deel je door twee en dan heb je de straal van de cirkel.

Met een passer teken je die cirkel op een stuk krant en knipt het uit.

Spel dit op de jutten zak en knip het iets ruimer uit. Dit is voor de naad om de bodem straks in je zak te kunnen naaien.


Haal nu de boodschappentas uit elkaar zodat je ze plat op tafel kan leggen. Je kan ze langs de naden losknippen of met een tornmesje loshalen.

Knip nu ook de strook en de cirkel uit de boodschappentas.Vouw de strook dubbel met de goede kanten op elkaar en stik de zijnaad dicht. Doe dit ook met de plastic strook.

Spel nu de bodem in de ontstane cirkel. Als ie mooi zit, kan je hem vaststikken.


Je hebt nu een jutten pot en een boodschappentas-pot.

Als je naden erg breed zijn, kan je die wat korter afknippen. Anders gaat de bodemnaad bobbelen.


Zet de plastic versie in de jutten zak. Druk hem goed op zijn plaats.

Vouw nu de bovenkant om op de gewenste hoogte en spelt deze vast. Als het goed is kan de zak al zelfstandig staan.

Stik nu de omgevouwde rand vast.Knip dan drie stroken uit de overschot van de juttenzak waar je de lussen van gaat maken.

Vouw de zijkanten naar het midden toe en stik die vast.

Verdeel de omtrek van je zak in drie en geef aan met een kopspeld.

Stop het strookje door de gordijnring en vouw het dubbel. Niet precies in het midden. Het ene stukje iets langer dan het andere stukje. Anders wordt het namelijk allemaal veel te dik om vast te stikken.


Naai het aan de binnenkant van de zak vast.

De zak is nu klaar.


Knip zes stukken touw. Neem ze ruim genoeg. Wat je over hebt, kan je later weer gebruiken om je tomaten vast te binden.

Vouw ieder touw dubbel op 1/3. Dus als je bijvoorbeeld een touw hebt van 3m, vouw je het dubbel op 1m. Het andere stuk is dan 2m. Maak twee touwen aan iedere gordijnring. Doe het zo dat de korste stukken in het midden zitten. De buitenste draden gebruik je om te knopen. Die moeten dus langer zijn.


Haal de linkse draad over de 2 middelste draden en onder de rechtse draad door.

Haal de rechtse draad onder de twee middelste draden door en haal hem door de lus.

Trek goed aan.

Haal de rechtse draad over de 2 middelste draden en onder de linkse draad door.

Haal de linkse draad onder de twee middelste draden door en haal hem door de lus.

Trek weer goed aan.

Herhaal deze twee stappen tot de gewenste lengte bereikt is.

Dan knoop je alle touwen samen in een knoop en knipt ze op gelijke lengte af.

De hanger is klaar.

Plant erin, ophangen en genieten.


785 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page