top of page
  • Foto van schrijverCarine Bex

JE EIGEN MOESTUIN


Goede voornemens


Bij het toosten op het nieuwe jaar, hebben velen onder ons goede voornemens. Vaak hebben ze iets met gezondheid te maken: stoppen met roken, minder drinken, meer sporten, paar kilo afvallen,...

Misschien wil je dit jaar wel je eigen moestuin starten?! Een geweldig idee!

Maar hoe begin je eraan?

Zonnekloppers


Kies de zonnigste plek uit in je tuin. De meeste groenten staan graag zes tot acht uur per dag in de zon. Ik red dat hier niet, maar ik wil er ook geen bomen voor weghalen. En met een beetje creativiteit lukt het toch aardig.

Zorg ervoor dat je moestuin beschut is tegen koude noord-oosten wind. Een haag of wat struiken is prima. Deze kan ook bestaan uit eetbare planten. Denk bijvoorbeeld aan bessenstruiken.

Moestuinvirus


Loop vooral niet te hard van stapel. Ik ben ook klein begonnen met maar een paar planten. Kies in eerste instantie voor makkelijke groenten: sla, boontjes, courgette, pompoen. Een oost-indische kers ertussen en het is al een feest om naar te kijken. Als je net begint, zou ik een paar plantjes kopen. In het voorjaar is er een ruim aanbod aanwezig in een tuincentrum. Later is het leuker om zelf te gaan zaaien. Soms wat lastiger, maar dan heb je wel wat apartere soorten in je moestuin staan.

Als je maar over een kleine ruimte beschikt, werk dan in de hoogte. Kies voor soorten die klimmen. Zo vergroot je je oogst. En het is ook nog eens vriendelijk voor je rug.

Ik wist nauwelijks iets van groenten kweken en heb het mezelf aangeleerd door er veel over te lezen en op te zoeken. Met vallen en opstaan leer je een heleboel. En ook bij mij gaan er nog wel eens dingen fout.

Maar als je eenmaal het moestuinvirus te pakken hebt, raak je het niet meer kwijt.

Het zwarte goud


Het is belangrijk om de grond goed voor te bereiden. Oude stalmest, die minstens een jaar gerust heeft, is ideaal. Er is vast wel een manege in de buurt waar je dat gouden spul kan ophalen. Spit dit nu, in het vroege voorjaar, onder en laat het verder nog even rusten. Zorg er wel voor dat het onkruidvrij blijft.


Levend schilderij


Veel mensen verdelen hun moestuin in vakken om zo wisselteelt toe te passen. Bij mij groeit alles een beetje door elkaar. Ik hou niet zo van strakke rijtjes. Maar ik let er wel op dat ik niet twee jaar na elkaar dezelfde groenten op dezelfde plek heb staan.

Ieder jaar heb je een blank canvas dat tijdens het seizoen verandert in een prachtig schilderij....


Heel veel succes,


825 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

PRILLE LENTE

Comments


bottom of page