top of page
  • Foto van schrijverCarine Bex

HET ZWARTE GOUD

Bijgewerkt op: 4 jan. 2019


We leven in een consumptie maatschappij. Maar we zijn er ons wel heel erg bewust van dat we zuinig om moeten springen met de natuur en het milieu.

En het makkelijkste is om dicht bij jezelf te beginnen. Alle kleine dingetjes helpen...



Drie op een rij


Bij de start van een moestuin, is het bijna vanzelfsprekend dat je ook een composthoop aan gaat leggen. Hiervoor heb je in het beste geval drie bakken nodig. Ik heb er zelf twee, maar drie is dus beter. Wij hebben de bakken gemaakt van lange pallets. De ruimten tussen de balken heb ik opgevuld met snoeihout. Aan de binnenkant hebben we er groene draad tegenaan gemaakt zodat het verzamelde materiaal wel in de bak blijft. Tussen het snoeihout door kan er voldoende lucht bij het te composteren materiaal.




Laag per laag


Hoe bouw je nu de composthoop op? Je begint met een laag dunne, korte takjes. Knip het snoeiafval in stukjes van 10 cm. Deze laag mag 10 cm dik zijn. Dan strooi je er een laag dorre bladeren op. Daarna een groene laag. Dit kan keukenafval zijn, groen snoeisel uit de tuin, groenten, fruit of bloemen. Maar ook gemaaid gras, geen al te dikke laag want dan krijg je een vieze, slijmerige drap die gaat stinken. Dan weer een laag bruin materiaal. En zo wissel je af. Wanneer je kippen of konijnen hebt, mag je het stro met de uitwerpselen ook op de composthoop gooien.

Verder mogen er ook sommige theezakjes (alleen papieren) en koffiedrap op. Ook eierdozen kan je af en toe in stukjes scheuren en op de composthoop uitstrooien.



Brandnetels


Wanneer je onkruid gewied hebt, en er zitten nog geen zaden in, of het zijn geen vervelende wortelonkruiden, dan mogen deze ook op de hoop.

Zelf gooi ik er ook af en toe een bos brandnetels op. Voor ze in bloei staan natuurlijk. En zeker geen wortels. Anders staat je tuin in een mum van tijd vol met brandnetels. Wel lekker voor soep en thee maar ik pluk ze toch liever ergens anders.

Brandnetels zijn een natuurlijke compost-activator. Ze versnellen het composteringsproces. Voor een goede werking moet je de brandnetels goed met het andere materiaal mengen.


Compostwormen


Wanneer de eerste bak vol is, schep je hem over in de tweede bak. Zo komt er lucht in de composthoop en komt het best verteerde afval bovenop liggen. Laat een kleine laag in de eerste bak liggen. Dit is een goed begin voor het nieuwe materiaal dat weer aangevoerd wordt. Er zitten al compostwormen en andere beestjes in die weer meteen aan de slag gaan als jij de bak opnieuw gaat vullen.




Als de eerste bak weer vol is, schep je de tweede bak in de derde, en de eerste in de tweede. Je zult duidelijk het verschil tussen de tweede en de derde bak zien. Laat de derde bak nog even rusten als nog niet alles verteerd is. Daarna is het klaar voor gebruik. Je kan het eventueel zeven als er nog grove stukken in zitten.

Je hebt nu zwart goud voor je moestuin. De planten zullen je dankbaar zijn.



Wij gebruiken onze groene kliko niet. Alles gaat op de composthoop. Eventuele kleine restjes van het eten mogen niet op de composthoop. Die geven we aan de kippen.






1.673 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page