Oost-indische kers... wie kent hem niet?! Makkelijk, weelderig, fleurig, kleurrijk en ook nog eens volledig eetbaar. Alles van de oost-indische kers kan verwerkt worden in de keuken. De blaadjes door de sla, de bloemen voor de garnering en van de zaden maak je armeluis kappertjes.
Maar deze plant doet nog veel meer...
Voor moestuinbeginners
Oost-indische kers is een hele makkelijke plant, ideaal voor de beginnende moestuinier.
Deze éénjarige bloeit al vroeg in de zomer en gaat door tot de eerste vorst. Wanneer je in de volle grond wil zaaien, kan dat pas vanaf mei. Ik kan nooit zolang wachten en zaai ze meestal eind maart al voor in de kas. Dan heb ik in mei al mooie planten die na de ijsheiligen de tuin in kunnen. Ze staan dan ook al eerder in bloei. Een plekje in de volle zon is lekker, maar half schaduw is ook prima.
Keuze in kleur
De oranje variant is de meest bekende soort. Maar ondertussen zijn er een heleboel mooie kleuren verkrijgbaar. Variërend van crèmekleurig tot donker bordeaurood. Ook de bladkleuren variëren van lichtgroen tot blauwgroen. Er zijn ook soorten met gemarmerde bloemen en bladeren.
Je hebt compacte oost-indische kers en rankende soorten. De compacte planten zijn ideaal voor in potten op je terras of je balkon. De rankende soorten kan je gezellig tegen een hekje laten klimmen. Of als onderbegroeiing gebruiken.
Afleidingsmanoeuvre
Oost-Indische kers is een geweldige plant die druk bezocht wordt door bijen. Ook trekt hij bladluizen aan. Die komen dan niet meer in de verleiding om je bonen, dahlia’s of fruitbomen aan te vallen. Het is dan niet meer zo smakelijk om de bloemen als garnering te gebruiken.
Oost-indische kers is ook een waardplant voor grote koolwitjes. Dus zet hem in de buurt van je kolenveldje en de kans op rupsen in je kolen is meteen een stuk kleiner. En als er toch al luizen opzitten, kunnen die rupsen er ook nog wel bij.
Ik heb wel eens gelezen dat deze plant ook slakken zou afschrikken. Maar bij mij glijden ze er lustig overheen.
Eetbare bodembedekker
Oost-Indische kers is een echte bodembedekker. Hierdoor krijgt onkruid ook minder kans. Je kan hem natuurlijk ook tegen een hekje of klimelement laten groeien. Ik laat ze wel eens met de bonen mee klimmen.
Zoals gezegd is het een éénjarige die bij de eerste vorst zijn kop laat hangen. Maar voor die tijd heeft hij zijn dikke zaden al rijkelijk uitgespreid. De plant zal in het voorjaar vanzelf de kop weer opsteken. Het teveel aan spontane zaailingen kunnen verwerkt worden in een voorjaarssalade.
In de zomer wil het wel eens gebeuren dat de oost-indische kers te enthousiast naar alle kanten begint uit te deinen. Een keer flink de snoeischaar erin en het snoeisel verwerken in een salade of soep.
Armeluis kappertjes
Wel eens van gehoord? Dat zijn de jonge zaden van oost Indische kers die ingelegd worden op azijn en zo als vervanging van kappertjes worden gebruikt.
Wanneer je een grote produktie van zaden hebt, kan je de zaden ook drogen en als vervanging van peperkorrels gebruiken.
Kleurrijke blikvanger
Oost-indische kers zorgt een zomer lang voor een vuurwerk van kleuren. Plant ze langs het tuinpad of onder fruitbomen. Laat ze over muurtjes of hekjes klimmen. Maar ook in een hanging basket zal oost-indische kers de show stelen.
Met oost-indische kers is het feest tot de eerste nachtvorst.
Nu kan de speurtocht beginnen naar mooie soorten in aparte kleuren.
Comments