top of page
  • Foto van schrijverCarine Bex

PEPERS EN PAPRIKA’S ZAAIEN

Het nieuwe jaar is nog maar net begonnen en dat is meteen het startschot voor het zaaien van pepers en paprika. Deze zonaanbidders hebben een lange opkweekperiode, dus op tijd beginnen is de boodschap. Ten laatste de eerste helft van februari. Vorig jaar heb ik net voor de jaarwisseling gezaaid, en eind juni begonnen de eerste pepertjes rood te kleuren.Mini kasje


De zaden van pepers en paprika’s hebben het graag lekker warm. De ideale kiemtemperatuur ligt tussen de 25 en de 30 graden, liefst zo constant mogelijk. Voor het zaaien gebruik ik lege, transparante bakjes met een dekseltje (bv van ongezouten noten). Een paar gaatjes in de bodem prikken en je heb perfecte mini kasjes. Die vul ik een dag van te voren met zaai- en stekgrond en laat dat in de woonkamer op temperatuur komen. De volgende dag strooi ik de zaadjes op de voorverwarmde aarde. Altijd een paar extra, want niet alle zaadjes zullen kiemen. De zaadjes afdekken met een beetje aarde en licht vochtig maken met een verstuiver met lauwwarm water. Dekseltje erop en op een lekker warm plekje wegzetten. Met een watervaste viltstift schrijf ik de naam op het dekseltje.

Licht is nu nog niet zo belangrijk. Het gaat vooral om de warmte. Ik zet ze in de bezemkast. Daar lopen een paar leidingen van de verwarming doorheen en daar is het altijd lekker warm. Controleer wel regelmatig of ze voldoende vochtig blijven, niet té nat.

Na 2 tot 3 weken (ligt een beetje aan de temperatuur) zullen ze gekiemd zijn. Dan verhuis ik ze naar de woonkamer. Daar zet ik ze voor het raam, in de zon. Ook nu moet de temperatuur altijd boven de 18 graden zijn. Het dekseltje gaat van het doosje en ik zet het bakje met de kiemplantjes in een klein kweekbakje. Dat is net iets warmer. Wel met het verluchtingsgaatje open. De plantjes groeien naar het licht toe, dus iedere dag het bakje even omdraaien.

Wanneer de zaailingen twee paar blaadjes hebben, kan je ze verspenen. Plant ze meteen een stuk dieper, tot de eerste blaadjes in de grond.

De peper- en paprikaplanten kunnen pas na half mei naar buiten, op een zonnige plek. Wanneer je de gelukkige eigenaar bent van een kas, dan kunnen ze iets eerder verhuizen.308 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

PRILLE LENTE

Comments


bottom of page