Je groene hart gaat sneller kloppen, niet van opwinding maar van woede. Weer een plant kaalgevreten door naaktslakken. Weer een aantal erwtenplanten die slap in het rijshout hangen. Weer koolplanten die er nog uitzien als zielige tandenstokers na een duivenbezoek. Om nog maar te zwijgen over de schade die woelmuizen, rupsen en luizen kunnen aanrichten.
Ravage
Planten die jij met veel zorg, liefde en geduld al weken, soms zelfs maanden, gekoesterd hebt, kunnen in een paar uur tijd helemaal geruïneerd zijn.
Sapzuigende insecten, blad- en worteleters, het is een ware nachtmerrie voor iedere moestuinier.
Op oorlogspad
Bladluizen, slakken en andere beestjes horen bij de natuur en dus eigenlijk ook een beetje bij jouw tuin. Helaas, dus hoe voorkom je dat ze uitgroeien tot een ware plaag?
Alle mogelijke middelen worden uit de kast getrokken om deze plagen op een natuurvriendelijke manier te lijf te gaan. Gewapend met eierschalen, koffiedrap, plantenaftreksels,... trekken we ten strijde. Maar nog zijn we af en toe ten einde raad.
We planten oost-indische kers om de bladluizen om de tuin te leiden. Afrikaantjes om aaltjes te weren. Goudsbloemen kunnen voorkomen dat de witte vlieg een aanval pleegt op je koolplanten. Is het dan toch zover, dan hopen we op een bezoek van sluipwespen.
Kippen kopen
We lokken lieveheersbeestjes die dol zijn op luizen. Hangen nestkastjes op zodat de mezen de vette rupsen uit je planten aan hun jongen kunnen voeren.
Bloempotjes ondersteboven ophangen, gevuld met stro bieden onderdak aan oorwurmen. Deze eten luizen. Ze knabbelen ook wel aan je dahlia’s of gladiolen. Dat is natuurlijk iets minder.
We schaffen kippen aan die slakkeneitjes en ander ongewenst spul voor je opruimen.
Of indische loopeenden die slakken op hun menu hebben. Misschien heb je wel geïnversteerd in een egelhuis. Ook die is dol op slakken. En niet te vergeten... kikkers en padden lusten ook aardig wat ongedierte.
Slakken en slakken
Er is trouwens een groot verschil tussen naaktslakken en huisjesslakken. Naaktslakken richten de meeste schade aan.
Huisjesslakken eten eerder dode plantenresten. Ze zullen ook best een vers blaadje meepikken hoor. En wat ze ook lusten, zijn de eitjes van de naaktslakken.
Woon je in een omgeving waar uilen vertoeven, dan is een uilenkast misschien een idee. Die kunnen dan weer de muizen voor je vangen.
Maak je tuin niet te netjes
Zorg voor voldoende schuil- en broedplaatsen in je tuin. Dat trekt vogels, egels en andere nuttige dieren aan. Natuurlijke vijanden voor jouw moestuinplagen.
Laat een hoekje in de tuin verwilderen met brandnetels, judaspenning, koolzaad, klaver, distel soorten en oost-indische kers. Dat zijn geliefde waardplanten voor vlinders. Dan doen de rupsen zich niet tegoed aan je kolen.
Met deze natuurlijke middelen kom je al een heel eind. En als er bepaalde planten zijn die keer op keer, jaar na jaar een kwelling zijn, ga dan op zoek naar een andere soort die minder last heeft van ongewenst bezoek. Zo blijf je plezier houden in het moestuinieren. En dat is toch wel de bedoeling.
Comments