top of page
  • Foto van schrijverCarine Bex

MIJN GLAZEN HUIS


Ben je al een tijdje heel enthousiast aan het tuinieren? Dan is het misschien een idee om een kas aan te schaffen. Als je er de ruimte voor hebt natuurlijk.

Mijn kas staat er nu bijna drie jaar, en ik zou hem niet meer kunnen missen. Het heeft zoveel voordelen.... Het is niet alleen een onderkomen voor je tomaten en andere warmte minnaars.

Je kan er eigenlijk het hele jaar gebruik van maken.Voorzaaien


Al vroeg in het voorjaar begin ik met het zaaien van bloemen en groenten. Ik zaai bijna alles voor. Dat heeft voor- en nadelen. Het is wat extra werk, maar je voorkomt er wel een hoop ergernis mee. Je pasgezaaide erwtjes worden niet meteen door de vogels weer uit de grond gepikt.

En stevige zaailingen kunnen beter hun mannetje staan wanneer er een slak passeert. Het grootste nadeel: het kost een hoop ruimte.

Met een flauw winterzonnetje op de kas en een warme, dikke trui is het heerlijk om er zaailingen te verspenen.

Lievelingsdahlia’s


Naarmate de weken verstrijken, komt de kas steeds voller te staan.
Ook zou je dahlia’s voor kunnen trekken in de kas. Ze hebben dan een flinke voorsprong en zullen minder last hebben van slakkenvraat en bloeien eerder.

Mijn kas is niet zo groot (ongeveer 2,40x3,20) dus jammer voor de dahlia’s. Af en toe doe ik het wel eens met mijn lievelingsdahlia’s. Maar dat doe ik dan om ze te vermeerderen. Wanneer er flinke scheuten ontstaan, zo’n 10-15 cm hoog, dan snij ik die met een scherp mesje af. Er moet wel een klein stukje van de knol aan het scheutje zitten. De onderste blaadjes haal ik eraf en plant de dahliascheut in een potje met potgrond.Deze zal tijdens de zomer gewoon knollen vormen. Op deze manier kan je makkelijk je dahlia’s vermeerderen wanneer je nog niet over grote kluwen knollen beschikt die je kan delen.


Vorstvrij


De kuipplanten die je een vorstvrij onderkomen gegeven hebt in je kas, krijgen nu ook af en toe weer een beetje water. Een flinke snoeibeurt is meestal ook nodig en wat later nieuwe potgrond of een handje voeding.


Tijd voor tomaten


Ondertussen heb ik half maart de tomaten voorgezaaid in de woonkamer. Wanneer het tijd is om te verspenen, verhuizen ze naar de kas. Ik heb gemerkt dat ik dan steverige planten krijg. Binnen worden het toch gauw van die slappe, slungelige planten door gebrek aan licht en een overvloed aan warmte.Beetje krap


Het wordt steeds meer kunst- en vliegwerk om nog tussen alle zaailingen door te manouvreren.Maar ondertussen genieten we al van een lekker lentezonnetje en kunnen de kleppen van de kas al wel eens open overdag. Verluchting is wel belangrijk om schimmels en andere ellende te voorkomen.


Magic moment


En dan is het magische moment aangebroken! Half mei kan alles naar buiten en krijgen de tomaten alle ruimte in de kas om zich te ontwikkelen.
Ik heb er voor gekozen om alles in potten te kweken. Zo kan ik makkelijk ieder jaar de aarde vervangen en tijdens het seizoen nog schuiven met planten.

Dan volgt een warme zomer met veel oogst. De tomaten staan droog in de kas en de deur en de kleppen staan dag en nacht open om condensvorming tegen te gaan. Vocht en warmte is het grootste gevaar voor je tomaten. Dan ligt Phytophthora op de loer en je hele tomatenplantage is verloren.In de herfst verdwijnen de lege tomatenplanten langzaam maar zeker weer uit de kas en komt er plaats vrij voor planten die een langer groeiseizoen nodig hebben. Zo verhuisd de gember en de knolcapucien eind september, begin oktober naar de kas. Beetje afhankelijk van het weer. Dit jaar was dat een stuk later vanwege de geweldige zomer die we gehad hebben.Hamsteren


Ook de geoogste pompoenen bewaar ik in de kas. Als ik veel appels aangeboden krijg, bewaar ik ook die in de kas. (Ik voel me soms net een hamster. Gelukkig hoef ik het niet allemaal achter mijn wangen te proppen.) Er staat een kast met leggers en daar leg ik dan de appels in. Ik zorg dat ze elkaar net niet raken en controleer regelmatig op rotte plekken. Zo heb ik vaak in februari nog appels voor appeltaart, crumble of verse appelmoes.

Wanneer de yacon na de eerste nachtvorst geoogst wordt, sla ik ook die op in de kas. In een bak met wat zand.

De citroenverbena en de ananassalie staan ondertussen ook weer in de kas om te overwinteren. En hier en daar staan wat potten met nieuwe zaaisels: kervel, pluksla, winterpostelein,... Dat kan tijdens de wintermaanden geoogst worden.
Als er plaats is, staat er ook een tafel met stoeltjes. Wanneer de zon schijnt, is het snel aangenaam en vormt het een ideaal plekje voor een kop koffie.

Zo kan je het hele jaar door van je kas genieten. Het is even een investering, maar het absoluut de moeite waard.


892 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

PRILLE LENTE

Comments


bottom of page