top of page
  • Foto van schrijverCarine Bex

KWEEPEREN... BONBONS EN GELEI

Bijgewerkt op: 18 okt. 2021



Kweeperen zul je op de groenteafdeling in de supermarkt of op de weekmarkt niet snel tegenkomen. Ook in hedendaagse tuinen ontbreekt de boom vaak. Maar als je bij oudere mensen

over de heg gluurt, staat daar soms nog wel een grillige kweeperenboom. Eind september, begin oktober is het ideale moment om de kweeperen te plukken. Als je te lang wacht, krijgen ze bruine vlekken vanbinnen. En met deze bijzondere vruchten is allerlei lekkers te maken.



Twee vliegen in één klap


Kweeperen

Suiker

Eventueel kaneelstokjes

Pure chocolade

Walnoten


Veeg het dons van de kweeperen. Spoel ze daarna goed af. Snij de vruchten met schil in acht stukken. Zo kan je makkelijk het klokkenhuis verwijderen. Zet de stukken in een pan onder water. Voeg de kaneelstokjes toe. Breng het geheel aan de kook. Laat op een laag vuur net zo lang koken tot de kweeperen bijna uit elkaar vallen. Je kan er even met een vork in prikken om te voelen of ze gaar zijn.

Giet de inhoud van de pan in een vergiet of zeef met daarin een kaasdoek. Laat het geheel goed uitlekken en afkoelen.



Van het vocht maken we kweeperengelei, van de pulp maken we straks de membrillo.


Eerst gelei


Meet de hoeveelheid sap af. Neem gelijke delen sap en suiker. Breng het geheel weer aan de kook en schuim regelmatig af.

Was ondertussen wat lege jampotten af in heet sodawater.

Controleer af en toe of de gelei al voldoende ingedikt is. Neem hiervoor een bordje en doe er een beetje gelei op. Wanneer het na een minuut nog te vloeibaar is, laat je het nog even doorkoken. Hou er wel rekening mee dat deze gelei nog wat na zal stollen. Laat hem dus niet té lang doorkoken.

Wanneer de gelei klaar is, giet je hem in de potjes, draai ze dicht en laat ze een kwartiertje ondersteboven afkoelen. Daarna draai je ze weer om. Wanneer je te lang wacht met omkeren, stijft de gelei op tegen het deksel en zal daar blijven hangen wanneer je het potje omdraait.



Spierballen


Stroop je mouwen maar op, want van de afgekoelde pulp gaan we nu de membrillo maken.

Verwijder de kaneelstokjes en de schil. Dit gaat nu makkelijker dan voor dat ze gekookt zijn. Draai de pulp door een passe-vite (roerzeef).



Weeg de vruchtenmoes en voeg een gelijke hoeveelheid suiker toe. Doe dit mengsel in een pan met een dikke bodem. Ik heb een tefal wokpan gebruikt.

Kook het geheel totdat het een zeer stevige massa is die gemakkelijk van de bodem van de pan loslaat.

Dit is een hels karwei. De vruchtmassa gaat namelijk ploppen als ie gaat koken. Dit kan je redelijk goed voorkomen door constant met een houten lepel in de massa te roeren. Ik raad het je aan om dat te doen. Anders zit de prut tot tegen het plafond. Dit moet je minstens een half uur volhouden. De brij wordt steeds steviger en de pijn in je arm en schouder steeds erger... Door het volgende te doen, kan je controleren of de massa de goede dikte bereikt heeft: trek met je houten lepel een streep over de bodem van de pan. Wanneer de massa niet meteen terug loopt, is hij goed.

Stort de ingedikte massa in een bakblik.



Na het afkoelen moet de massa stevig zijn en niet plakken. Als dat niet het geval is, moet je opnieuw verwarmen en verder inkoken.

Als de membrillo stevig is, is hij goed snijdbaar. Maak een groot snijmes nat en snij er plakjes of blokjes van.



Nu ga je pure chocolade au bain marie smelten. Wanneer die volledig gesmolten is, haal je de blokjes door de chocolade en legt ze op een stuk bakpapier. Decoreer met een halve walnoot. Laat ze even afkoelen en zet ze daarna in de koelkast zodat de chocolade weer stevig wordt.

Ondertussen ruim je de keuken op en daarna verwen je jezelf met een heerlijke kop koffie. Mét uiteraard een eigengemaakte kweeperenbonbon!



Je hebt het dubbel en dik verdiend. Geniet ervan.







1.598 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page