top of page
  • Foto van schrijverCarine Bex

KERSTDINER VOOR VOGELS

Gezellig hè, al die vogels in de tuin. Het is zo leuk om te zien hoe ze af en aan vliegen, op zoek naar voedsel. Als het buiten kouder wordt, wordt het voor de vogels lastiger om een maaltje bij elkaar te sprokkelen. In de winter kost het de vogels veel energie om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Dus een handje helpen is dan wel het minste wat we kunnen doen.

Je kan vetbollen kopen in de winkel, maar het is natuurlijk veel leuker om zelf aan de slag te gaan met allerlei lekkers voor de vogels!Kliederboel


Het is supersimpel maar wel een kliederboel. Vooral als je, net als ik, houten ringen

(van appelgebakjes) gebruikt waar geen bodem in zit. Niet slim, wel mooi. Lege tonijnblikjes zijn handiger én minder rotzooi in de keuken.Je smelt frituurvet (ossewit) op een laag vuurtje in een pan. Wanneer het gesmolten is, roer je het vogelzaad er doorheen en laat het dan even afkoelen. Dan giet je het in de houten ringen of blikjes. Ook leuk is een oud theekopje of een mok. Die kan je makkelijk ophangen aan het oor.

Als je er voor het stollen een stokje in steekt, kan de vogel er rustig bij gaan zitten tijdens het eten. Meesjes vinden het niet erg als er geen stokje in zit, maar roodborstjes hebben een zitje nodig.

Als garnering kan je er nog wat extra maïskorrels of rozijnen op drukken. En een paar sierappeltjes maakt het extra leuk.

Goed laten afkoelen, zodat het hard wordt. Het kan in de koelkast, maar ik zet het gewoon buiten neer.Traktatie


Als je vogelvoertraktaties goed uitgehard zijn, kan je een geschikt plekje zoeken om ze op te hangen. Een plekje vlak bij het raam is leuk. Zo kan je vanuit je luie stoel meegenieten van de schermutselingen tussen de verschillende vogelsoorten. En denk aan de kat van de buren! Zorg dat die er niet bij kan. Want die lust wel zo’n lekker en goed gevoed vogeltje.Zo, en nu op zoek naar leuke kopjes, potjes, vormpjes om je vogelzaadprut in te storten.

Tip: ga even bij de kringloop langs. Daar hebben ze vast iets geks of iets leuks wat helemaal bij je tuin past.
372 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page