top of page
  • Foto van schrijverCarine Bex

KATTENSNOR



Cleome is een aparte verschijning in de moestuin. De witte, roze of paarse bloemen hebben ontzettend lange meeldraden. Daar heeft hij zijn Nederlandse naam aan te danken. Ook de sprieterige zaaddozen zien er grappig uit. Het is een hoge, iele plant die makkelijk overeind blijft en voor een extra kleuraccent zorgt tussen de groenten.



Lastige kiemer


Het zaaien is wel een dingetje. Maar als je er even wat aandacht aan besteed, krijg je er prachtige probleemloze planten voor terug. Dus geef vooral niet te snel op en begin lekker op tijd.

Ik zaai ze meestal al in januari omdat het best even duurt voor ze kiemen. Zaai ze in een bakje met wat zaai- en stekgrond. De zaden niet met aarde bedekken want het is een lichtkiemer. Zet het bakje daarna op een koele plek. In de kas of de koude bak is prima. Gewoon buiten mag ook. Na een week of twee haal je het bakje weer naar binnen en zet je het in de woonkamer op de vensterbank.

Als de zaden voldoende wakker geschud zijn door de koude, zullen binnen een paar weken de eerste zaailingen tevoorschijn komen. Zorg er wel voor dat de aarde niet uitdroogt, want vaak zit er een verwarming onder de vensterbank...




Slappe zaailing


Als de zaailingen groot genoeg zijn, gaan we ze verspenen. Door gebrek aan daglicht zo vroeg in het jaar, heb je soms van die lange, slappe zaailingen. Dat is geen ramp. Ik stop ze dan tot aan de eerste blaadjes in de aarde.



Daarna zet ik ze in de kas. Bij hele strenge vorst haal ik ze ‘s nachts even naar binnen. Ik verspeen ze in krantenpotjes. Dus na verloop van tijd, als ze flink aan het groeien zijn, plant ik ze met het krantenpotje in een plastic bloempotje. Het is een plant met een moeilijke start. Maar zo gauw de zaailingen verspeend zijn, zullen ze probleemloos verder groeien. Eind april, begin mei kunnen ze dan op een zonnig plekje in de tuin uitgeplant worden.


Blikvangers


Als de planten ongeveer een meter hoog zijn, beginnen ze te bloeien. Meestal is dat rond eind juni, begin juli. De plant vormt op de top steeds nieuwe bloemen met lange, snorharige meeldraden. Uiteindelijk wordt hij ongeveer anderhalve meter hoog.



Ondertussen veranderen de eerste uitgebloeide bloemen in langwerpige zaadpeulen op lange, dunne steeltjes. Hier is makkelijk zaad van te oogsten.



Knijp af en toe eens in de zaadpeulen. Wanneer ze rijp zijn, springen de zaaddozen open als je ze vast neemt.





Laat de zaden dan nog twee weken goed drogen voor je ze opbergt. De plant bloeit tot ruim in oktober.



Kattensnor is een echte blikvanger in de tuin. Misschien wel even bij vertellen dat hij klein stekeltjes heeft. Niet echt hinderlijk vind ik zelf.




4.396 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page