top of page
  • Foto van schrijverCarine Bex

EETBARE BLOEMEN, DUBBEL FEEST

Eetbare bloemen brengen niet alleen kleur op je bord, maar ook in je moestuin. Het zijn vaak goede buren voor verschillende groenten en je moestuin wordt een genot om naar te kijken. Daarbij lokken ze bijen die op hun beurt zorgen voor de bestuiving. En sommige soorten houden vervelende beestjes bij je groenten vandaan.Kleurrijke bloemen maken van elk gerecht een plaatje


Sommige bloemen hebben een duidelijke smaak: kruidig, pittig, radijsachtig, zuur of zoet. Maar de smaak van de meeste bloemen is vrij neutraal.

Het uiterlijk is in dit geval belangrijker dan de smaak. Ze maken een adembenemend plaatje van je zomerse salade.De meest bekende eetbare bloemen zijn oost-indische kers, viooltjes en goudsbloemen.

Van de oost-indische kers zijn de bladeren, de bloemen en de zaden eetbaar. Ze hebben allemaal een pittige smaak, een beetje radijsachtig.

Viooltjes hebben een hele milde smaak. Je kan ze gesuikerd gebruiken op gebak. Maar ook in een voorjaarssalade staan ze heel vrolijk.

Van goudsbloemen gebruik je de bloemblaadjes. Je kan ze door de sla doen, maar ook in de thee. De bloemblaadjes zijn makkelijk te drogen waardoor je ze kan bewaren voor een later gebruik.


Als je een verrassende kleur wil, ga je voor korenbloemen.


Doorgeschoten groenten


Heb je de smaak te pakken en zoek je nog meer eetbare bloemen? Probeer dan ook eens de bloemen van kruiden of doorgeschoten groenten. Ze hebben vaak dezelfde smaak maar dan iets zachter, zoeter of juist sterker.


De bloemen van pronkbonen, tuinbonen, peultjes, sugarsnaps en erwten kan je ook prima eten.

Maar let wel op! De oogverblindende bloemen van de lathyrus zijn giftig!!


Er zijn ook grote bloemen die heel geschikt zijn om te vullen. Denk hierbij aan de bloemen van de courgette en pompoen.

Maar ook de enkelvoudige bloemen van de hemerocallis (daglelie) zijn eetbaar.

De bloemen van de courgette zijn een echte delicatesse. Je kan ze in stukjes door de sla doen, met een deeg-beslagje frituren, vullen met een lekker mengsel op basis van roomkaas of roerbakken.


Wat jullie misschien nog niet wisten, is dat de bloemblaadjes van de dahlia ook eetbaar zijn. Ze smaken wat radijsachtig, en zijn lekker en fleurig in een salade. Ook vrolijk met wat bieslook in een kruidenboter.

Met een beetje creativiteit kan je bijna ieder gerecht opvrolijken met bloemen uit eigen tuin. Of het nu hartige of zoete lekkernijen zijn, een salade, ijsblokjes of kruidenboter, je zal er altijd mee scoren bij je tafelgasten.

Pluk de bloemen liefst net voor gebruik, dan zien ze er vers en fris uit.

Succes verzekerd.
527 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

PRILLE LENTE

Comments


bottom of page