top of page
  • Foto van schrijverCarine Bex

EEN ÉCHTE WINTERTUINBOON

Aguadulce is een extreem winterharde soort die je al in oktober-november kunt zaaien.



Winterrust


In november is alles op een laag pitje komen staan in de moestuin. De tuin is aan een welverdiende winterrust toe. Hier en daar staat er nog wat boerenkool op de eerste vorst te wachten. En misschien heb je nog pastinaken of wat winterprei die je kan oogsten. Maar wat doe je met je oprukkende voorjaarskriebels?

Tuinbonen zaaien!



Laat de zaden eerst een nachtje in een bakje met water weken. Het beste is voorzaaien in de kas en later in de tuin uitplanten. Tuinbonen houden van een vruchtbare bodem. Flink wat compost stellen ze zeer op prijs.

Wanneer de peulen zich gaan ontwikkelen, kunnen ze best wat steun gebruiken. Het zou zonde zijn als ze door een voorjaarsstorm om zouden gaan. Als alles goed gaat, kan je tegen eind mei de lange peulen al oogsten.



Dé tuinbonen-nachtmerrie



Tuinbonen hebben maar één vijand: de zwarte bonenluis. Ze zijn verzot op de toppen van de tuinbonen en maken er in een mun van tijd een vieze, plakkerige zooi van.

Daarom kan je best zo vroeg mogelijk zaaien. Vroeg zaaien betekent ook vroeg oogsten. Zo ben je de zwarte bonenluis te slim af.

Wanneer je ondanks je vroege start toch luizen op je bonen ziet verschijnen, meteen alle toppen eruit knijpen. Als onderbegroeiing kan je oostindische kers planten. Die houdt ook dat vervelende ongedierte bij je bonen weg.

Zie je duidelijk de dikke bonen in de peul zitten, dan is het tijd om te oogsten. Nadat de laatste bonen geoogst zijn, knip je de stengels bij de grond af. Die kunnen op de composthoop. De wortels laat je in de grond verteren, die brengen nog stikstof in de aarde.











654 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

PRILLE LENTE

bottom of page