top of page
  • Foto van schrijverCarine Bex

DE ZOMER IN EEN POTJE

De zomer van 2018 zullen we niet gauw vergeten, tropische temperaturen en geen drup regen. Ideale omstandigheden voor tomaten.

En die zijn er dan ook in overvloed. Om de paar dagen kunnen we weer een flinke portie plukken. Heel de dag door snoepen we tomaatjes, maar de aanvoer uit de tuin is groter dan de afname door de gezinsleden...


Op de plank


De afgelopen weken heb ik al flink wat tomatensap gemaakt. Lekker voorraadje voor soep in de winter.

Maar zeg nu zelf: wie wil er niet een rij potjes op de plank hebben staan met heerlijke zongedroogde tomaatjes op olijfolie?Wat heb je nodig?


Cherrytomaatjes

Knoflook

Olijfolie

Peper

Zout

TijmHet is eigenlijk heel simpel. Pluk alle rijpe cherrytomaatjes, even wassen en de kroontjes verwijderen. Daarna leg je ze even op een handdoek zodat ze niet al te nat zijn.

Ondertussen de oven voorverwarmen op 75 graden.Bekleed de bakplaat met bakpapier. Snij de tomaatjes doormidden en leg ze met het snijvlak naar boven op het bakpapier. Ik leg er ook een aantal gehalveerde knoflookteentjes tussen. Uiteraard ook van eigen oogst. Daarna spuit je er een dun laagje olijfolie over. Dan nog even met de pepermolen erlangs en wat grof zeezout erover. Zo gaan ze voor een aantal uren de oven in. Wel een houten lepel tussen de deur stoppen zodat hij op een kiertje blijft staan. De tijd is afhankelijk van de grootte van de tomaatjes. Dus af en toe even controleren. Maar reken zeker op 3-4 uur.De zomer op tafel


Nu heb je de tijd om een paar leuke potjes uit te zoeken. Voor een kilo tomaatjes heb je 3-4 potjes nodig, kleiner dan de welbekende hak-potjes.

Even goed afwassen in warm sodawater en ondersteboven op een theedoek zetten tot de tomaatjes klaar zijn.

Nu kan je naar buiten om een paar takjes tijm te plukken. Die heerlijk geurende takjes leggen we vast klaar bij de schone potjes.

Als de tomaatjes klaar zijn, warm je de olijfolie een klein beetje op in een pannetje. Dan haal je de tomaatjes uit de oven en schep je met een lepel een potje half vol.Dan leg je er wat tijmtakjes op en schenkt er olijfolie in tot de tomaatjes onder staan. Even aandrukken met de lepel en het potje verder vullen met tomaatjes en knoflook. Daarna weer olie tot de tomaatjes volledig onder de olie staan. Randje even schoonmaken en dichtdraaien. Op zijn kop laten afkoelen.


Zo heb je de zomer in de winter op tafel!
1.275 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

DOCE DE GILA

YACONCAKE

Comentários


bottom of page