top of page
  • Foto van schrijverCarine Bex

DE TEENTJES IN DE GROND

Bijgewerkt op: 2 dec. 2017

Voor het kweken van knoflook heb je echt geen groene vingers nodig. Je hoeft er nauwelijks naar om te kijken. Planten en geduld hebben. Dat laatste is soms nog het moeilijkste...


Eigen knoflook


Knoflook heeft vooral tijd en kou nodig om te groeien. Om de mooiste en grootste knoflookbollen te oogsten, poot je de teentjes vanaf half september tot half november. Je kan er ook voor kiezen om pas in het voorjaar met de teelt te starten. Maar dan zullen de geoogste knoflookbollen wel een stuk kleiner uitvallen.



Je kan speciale kweekknoflook gebruiken of een biologische bol uit de winkel of van de markt. Zoek de mooiste uit, want de dikste tenen geven later de dikste knoflookbollen. En daar doen we het toch voor?







Vlammende kleuren


De moestuintuin ziet er in het najaar nog vrolijk en kleurrijk uit. De pompoenen zijn dan aan hun eindsprint bezig. Maar toch zijn er hier en daar ook al wat plekjes vrijgekomen. Ga op zoek naar een zonnig stukje om je knoflookteentjes te planten.


Over de plantafstand en de diepte lopen de menigen uiteen. Ik plant ze net met het puntje onder de grond en 10 tot 15 cm van elkaar.


De grond moet goed water doorlatend zijn en mag geen verse mest bevatten. Je zult zien dat er nog voor de winter een frisgroene spriet tevoorschijn komt. Ze zullen de winter prima overleven.


Bij de eerste voorjaarszon in februari mag je ze verwennen met een laagje oude compost. Verder alleen bij droog weer wat water geven.

En dan rustig afwachten tot het loof dor begint te worden. Dan zitten we alweer midden in de zomer! Juni, juli kan er geoogst worden.



Laat de bollen goed drogen, liefst met het loof eraan. Onder een afdakje, lekker in de wind, is een ideale plek. Na een paar weken kan je er een mooie vlecht van maken en geniet je een winter lang van je eigen geteelde knoflook.







462 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

PRILLE LENTE

bottom of page