top of page
  • Foto van schrijverCarine Bex

BLIJE KIPPEN


Als je over de ruimte beschikt, is het misschien een idee om een paar kippen aan te schaffen. Twijfel je?

Heel gezellig hoor, van die scharrelende dames in de tuin. En ze zijn niet veeleisend. Toch moet je voor de aanschaf van een paar kippen een aantal dingen regelen.Verlanglijstje


Ze houden van een droog en tochtvrij hok. Een zitstok en een legnest staan ook bovenaan op hun verlanglijstje. Op warme dagen is het prettig als ze wat in de schaduw kunnen chillen. Een droog plekje om af en toe een stofbad te nemen is ook geen overbodige luxe. Zo kunnen ze vervelend ongedierte van zich afschudden. Deze twee laatste wensen zijn makkelijk te vervullen door een klein afdakje aan het kippenhok te maken. Dan nog een mooie struik in de ren die kan dienen als schuilplek tegen eventueel gevaar.In de zomer laat ik meestal pompoenen over de kippenren groeien. Dat ziet er heel leuk uit en geeft wat extra schaduw.


Gezellig scharrelen


Mijn kippen hebben een ruime ren ter beschikking die aan de bovenkant met draad bedekt is. Ik krijg wel eens een roofvogel op bezoek hier. Maar als ik in de tuin bezig ben, laat ik ze vaak vrij rondscharrelen.


De tuin is niet omheind, maar ze blijven altijd in de buurt. Ze zoeken meestal de plekjes op waar bladeren of andere bedekking op de grond ligt. Daar vinden ze makkelijk allerlei insecten. Alleen vroeg in het voorjaar hou ik ze even achter slot en grendel.Het frisse groen dat komt piepen ziet er dan allemaal veel te lekker uit. Maar eenmaal als de planten een beetje body hebben, kan het geen kwaad meer.


De keuze is reuze


De keuze in rassen, vormen en kleuren is enorm. Daar zou ik wel even rustig voor gaan zitten. Ga je voor mooie kippetjes of voor veel eieren? Ik heb voor mooie krielkippen gekozen. En de rassen die ik heb/had zijn: wyandotte, sussex en brahma.Je hebt kippen in alle maten, van heel groot (brahma) tot heel klein (serama). Als je voor grote kippen kiest, heb je natuurlijk meer ruimte nodig dan voor kleinere kippetjes.

Net als mensen hebben kippen ook een eigen karakter. Als je ze voor de gezelligheid wil houden, is het handig om op zoek te gaan naar een rustig ras.

En dan de kleurslagen! Kippen kunnen een prachtig verenkleed hebben. Er zijn zoveel verschillende kleuren en patronen, dat het soms moeilijk kiezen is. Zelf hou ik heel erg van dubbelgezoomd.Wist je dat al die verschillende kippen ook heel verschillende eitjes kunnen leggen? Van wit tot donker chocoladebruin, maar ook blauw en groen! Het lijkt wel of de paashaas langs geweest is in je kippenhok. Bij de volgende lichting kippen ga ik voor meer kleur in het nest.Mijn kippen zijn al wat ouder. Heel sporadisch heb ik nog wel eens een eitje. Maar ze mogen gewoon blijven voor de gezelligheid.

Wij hebben geen haan. Het zijn prachtige beesten, maar ze zijn meestal nog vroeger wakker dan mij.


Afvalverwerkers


Je kippen zorgen niet alleen voor heerlijke, verse eitjes. Maar ze verwerken ook je keukenafval. En dan vooral dat wat niet op de composthoop mag. Een restje rijst of een aardappel die over is. Maar ze mogen geen vlees of sterk gekruid eten. Ze krijgen hier ook dingen die wel op de composthoop zouden kunnen zoals slablaadjes, een stukje pompoen of kroontjes uit een tomaat.Soms moet je de kippen een beetje uitdagen. Dat kan je doen door bijvoorbeeld een maïskolf op te hangen in het hok. Dan moeten ze springen en wat moeite doen om de korrels eruit te pikken. Dat vinden ze een leuke bezigheid.Je hebt van die speciale mandjes waar je bladgroenten in kan stoppen om die op te hangen. Maar een plankje met een spijker bovenop het gaas van de ren leggen werkt ook prima. Ik maak een touwtje aan de maïskolf of het wortelenloof en met een lusje hang ik het aan de spijker. Succes verzekerd.

Wanneer we koffie drinken op het bankje, zijn ze er als de kippen bij. Meestal krijgen zij dan ook iets lekkers.Ze hebben altijd legkorrel ter beschikking en af en toe gooi ik een handje grit in de ren. Kippen moeten altijd vers drinkwater ter beschikking hebben. Bij vorst controleer ik een paar keer per dag of het water nog ijsvrij is.

In de winter verwen ik ze wel eens met havermout geweld in warm water. Daar doe ik wat rozijnen in en stukjes appel. Een feestmaal! Graan, maïs en zonnebloempitten vinden ze ook erg lekker. Dus als je straks zonnebloemen gaat zaaien, zaai er dan een paar extra voor de dametjes.


Lekkere snackDe moestuin is het hele seizoen verboden gebied voor de kippen. Maar tijdens de wintermaanden mogen ze daar wel rondscharrelen. Er valt vanalles te snacken. Slakkeneitjes, slakken, rupsen en andere beestjes die je liever niet in je moestuin ziet, zijn een delicatesse voor je kippen. Je ziet duidelijk dat ze genieten van die heerlijke hapjes en de vrijheid.Zo krijg je blije kippen die je ook nog eens een lekker eitje opleveren.


1.401 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page