top of page
  • Foto van schrijverCarine Bex

APPEL - PRUIMEN JAM

Juli is traditiegetrouw de maand van de appel-pruimen jam. Al jaren de lievelingsjam van onze dochter. Maar sommige jaren lukt het niet om de voorraadkast weer aan te vullen...Oogstappel


Mijn ouders hebben een veldje met wat fruitbomen, frambozen en blauwe bessen. Eén van die appelbomen is de oogstappel. Een hele lichte groengele appel, bijna transparant. Hij wordt zo genoemd omdat hij in augustus rijp is. Maar dan is hij vaak al over zijn hoogtepunt heen en wordt hij melig. Het is ook absoluut geen bewaarappel.

Wij oogsten hem daarom altijd in juli, samen met een overheerlijke, zoete pruim (Opal) die er schuin tegenover staat. Van deze prachtige oogst maak ik een heerlijke jam.Experimenteren


Er zijn jaren geweest met een overvloed aan pruimen. Maar ook jaren dat er niet één pruim te bespeuren was aan de boom. En vorig jaar (2017) hadden we door de late nachtvorst geen oogstappels. De afgelopen jaren heb ik dus geëxperimenteerd met andere pruimen of andere appels. Maar het resultaat kwam niet door de ballotagecommissie...

Gelukkig staat er nu weer een hele rij volle jampotten te stralen in de voorraadkast. Met de perfecte pruimen én de allerbeste appelen.


Aan de slag1,5 kg geschilde oogstappels

1,5 kg ontpitte Opal pruimen

1,5 kg suiker

veel of weinig kaneel naar eigen smaak

Doe de appelschijfjes, stukjes pruim en suiker in de pan en laat een tijdje zachtjes koken. De appels zijn snel gaar en koken vanzelf tot moes.

Wanneer je de jam nog te grof vind, kan je er heel even met een stafmix door roeren.Ondertussen heb je jampotten afgewassen in warm sodawater.

Vóór het vullen van de potten roer je de kaneel er doorheen. Wij houden van kaneel dus hier gaat er een flinke schep in.

Doe de potjes goed vol, veeg het randje goed schoon met een schoon doekje en draai de potjes dicht. Laat de potjes op hun kop afkoelen.


Leuk presentjeAls je een paar potjes extra maakt, heb je altijd iets leuks en lekkers om weg te geven. Wie wordt er nu niet blij van een huisgemaakt jammetje?!

1.272 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

DOCE DE GILA

YACONCAKE

Comments


bottom of page